U Zadru će odsvirati 20 pjesama; “Vratit ćemo vam osjećaj sretnih vremena”

Neće to biti kratki festivalski set, Pet Shop Boysi u Zadru odradit će dugi samostalni koncert i na set listi naći će se mjesta i za hitove iz cijele njihove karijere, poput “It`s a sin”, “Go West”, “New York City Boy”, “West End Girls” i mnoge druge.

Prije njihovog nastupa u Zadru, prvom u Dalmaciji, zna se i da će odsvirati ukupno 20 pjesama, od hitova iz osamdesetih do onih sa zadnjeg albuma “Super”.

Momci u Hrvatsku dolaze na samom kraju svoje karijere, i osim u Hrvatskoj u kolovozu će nastupiti samo još u Velikoj Britaniji i Belgiji.

Neila Tennanta i Chrisa Lowea ne treba posebno predstavljati, a o njihovom koncertu u Zadru piše se kao o najboljem i najvećem ovog kolovoza na Jadranu. Hoće li to opravdati? Saznat ćemo u subotu 12. kolovoza kad izađu na stage.

Povodom nastupa Pet Shop Boysi odgovorili su na niz pitanja hrvatskih medija, među ostalima o zadnjem albumu, stanju elektronske glazbe danas, gradovima koji ih inspiriraju i svojoj karijeri općenito.

– Danas je lako raditi elektronsku glazbu – kaže Neil Tennant, jer kad smo mi počinjali, imali smo jedan sintisajzer, umjesto kojeg danas postoji software. Ići u studio osamdesetih godina prošlog stoljeća bilo je jako skupo, a danas sve možete snimiti u svojoj spavaćoj sobi. Niz je mogućnosti i sve mi se čini lakše.

Chris Lowe slaže se s tom ocjenom.

– Danas je lakše biti solo izvođač, jer kompjutor ti može odraditi puno toga. Nama je duo imao smisla jer nismo nikad trebali bubnjara i basista, ali danas zapravo ne trebaš nikoga osim sebe i svog ogromnog ega kako bi uspio – kaže Lowe, dodajući kako su na zadnjem albumu nesvjesno prizivali zvuk elektronske glazbe iz prošlosti jer su htjeli vratiti osjećaj sretnih vremena kad ste bili u klubu s prijateljima.

– Ideja za naslov albuma “Super” je moja. Naslov mi je na pamet pao prilično kasno u projektu i mislim da dobro funkcionira jer je album sav šaren i rasplesan i implicira određenu pop estetiku – dodaje.

Neil ističe kako su se posljednjih godina vratili korijenima i postali elektronski puritanci.

– Na zadnja dva albuma, jedinima dosad, nismo imali druge glazbenike, gudače ili gitariste. Pjesme za “Super” napisali smo u Berlinu i Londonu i tijekom pisanja smo ih zapravo počeli snimati. Chris je krenuo s programiranjem, snimili smo vokale i tu se uključio producent Stuart Price koji je krenuo raditi na tih 14 pjesama koje smo napravili. Pokušali smo napraviti seriju jako nabrijanih, elektronskih pop pjesama na koje možeš plesati – kaže.

Kako danas vide London, svoj rodni grad na koji su utjecali svojim zvukom, ali i obrnuto?

– London je nekad bio grad “West End Girls” zvuka, a danas je to “Twenty Something” grad, da se tako izrazim. Kad smo počeli pisati pjesme početkom 80-ih, grad je bio puno više boemski. Sada se sve vrti oko novca. Ne znam da li se to stilski oslikava u samoj glazbi, ali u tekstu sigurno da. Obojica provodimo puno vremena na cesti, hodam kroz London svaki dan i tu pronalazim inspiraciju – kaže Tennant, a piše Jutarnji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...