Evo kako jednostavno napraviti više slobodnog prostora na iPhoneu

Kako radi cijene, tako i radi pogrešnih procjena, mnogi se odlučuju kupiti iUređaje s najnižim dostupnim kapacitetom. Dok je nekad u prošlosti 16GB moglo biti dostatno za set aplikacija, fotke i video, danas same aplikacije zauzimaju sve više prostora. Evo kako ga osloboditi na iPhoneima, prenosi Tportal.

Sreća u cijeloj priči jest to da je oslobađanje prostora na iPhoneu relativno jednostavan zadatak – znaju li se trikovi, naravno.

Provjerite gdje odlazi slobodni prostor
Neovisno o modelu iPhonea, kada ste prvi put uključili uređaj, na njemu ste imali gigabajte i gigabajte slobodnog prostora. Stvari sad ne štimaju? Na prvom mjestu valja provjeriti gdje je taj prostor nestao. Otvorite Settings > General > Storage & Cloud Usage te dodirnite Manage Storage poveznicu, piše Tech Radar.

Nakon par trenutaka, trebali biste vidjeti koliko prostora imate na raspolaganju, kao i što na uređaju zauzima najviše prostora. Nemojte se iznenaditi ako vam fotke i filmići budu na vrhu liste s najviše zauzeća – no to bi vam isto tako moglo olakšati situaciju.

Izbrišite iTunes glazbu i filmove
Ako ste sinkronizirali glazbu, TV serije i filmove s iTunesa na iPhone, možete izbrisati stvari izravno iz Manage Storage segmenta spomenutog ranije. Dodirnite Videos ili Music, a iOS će vam pokazati koliko zauzimaju prostora na uređaju te omogućiti brisanje (tipka Edit). Na ovaj način će mnogi osloboditi brdo prostora na uređaju, a nemojte se posebno brinuti oko lokalno sinkroniziranog sadržaja – njega uvijek možete preuzeti opet preko iTunesa.

Uklonite aplikacije koje više ne koristite
Ovo zvuči tako očito, no valja napomenuti – posebno jer su ljudi svojevrsni hrčci kada je riječ o prikupljanju aplikacija. Mnoge preuzete aplikacije završe u prašini već nakon tjedan-dva i nema ih smisla držati na uređaju. Kao i u ranijem slučaju, ako ih poželite opet – čekaju vas na App Storeu, sve i ako ste ih platili pa izbrisali.

Brišite ostali sinkronizirani sadržaj
Pored spomenutih iTunesa, mnoge druge aplikacije poput Spotifyja, Amazon Prime Videa, Netflixa i drugih omogućuju lokalnu sinkronizaciju sadržaja. Provjerite svaku od spomenutih aplikacija i izbrišite sav offlinesadržaj u njima kako bi oslobodili dragocjeni prostor.

Fotografije i filmići
Korisnici nerijetko nisu ni svjesni koliko velike arhive snimljenih fotografija i filmića znaju biti s vremenom. Kako bi ovom problemu doskočili, rješenje je jednostavno – valja sve sinkronizirati lokalno (na računalo) ili u kakav cloud servis. Google Photos primjerice pruža neograničen slobodni prostor za fotografije, a možda vrijedi dati i koju kunu više za Appleov iCloud.

Ako ste se odlučili na iCloud Photo Library, otvorite Photos & Camera pod Settings i odaberite opciju Optimise iPhone Storage. Na ovaj način će se fotografije sačuvane na uređaju zadržati tek u niskoj razlučivosti dostatnoj tek za brzi pregled, a kada se požele veće datoteke – one će se preuzimati s clouda.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...