Grad ostvario višak prihoda, nije podjeljen sav novac za energetsku obnovu, a pijaca do daljnjeg ostaje neuređena

Na danas održanom kolegiju zadarskog gradonačelnika pričalo se i o gradskim financijama. Tako je iz polugodišnjeg izvješća o izvršenju Proračuna Grada Zadra za 2017. godinu bitno istaknuti da se, utvrđeno je u gradskoj upravi, “racionalnim poslovanjem” uspio ostvariti višak prihoda nad rashodima u iznosu od 12.692.030,50 kuna.

Iz odjela za graditeljstvo su pak izvijestili kako je od natječajem predviđenih 600 000 kn za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, nakon provedenog natječaja u svibnju dodijeljeno samo 200 000 kuna zbog nepotpune dokumentacije prijavitelja. Natječaj će se ponoviti kako bi se dodijelio preostali iznos od 400 000 kn.

Isti odjel najavio je arheološko istraživanje prostora na tržnici (povišenje iza TIC-a), koje je potrebno provesti prije nego se može krenuti u uređenje tog prostora. Do daljnjega će tako taj prostor ostati neugledan zbog nužnosti spomenutih istraživanja.

Što se uloženog novca tiče, Komunalni odjel predaje reciklažno dvorište u Gaženici vrijedno 2,4 milijuna kuna na upravljanje tvrtki Čistoća, kako bi se povukla sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji sufinancira to dvorište sa 80% vrijednosti.

Novac Grad planira zaraditi na sljedeći način: Posljednja točka dnevnog reda bila je prodaja gradskog zemljišta na Bilom Brigu, koja će nakon odobrenja Gradskog vijeća ići na javni natječaj.

Donesen je i prijedlog odluke o socijalnoj skrbi koja će na jednom mjestu objedinjavati sva socijalna prava koja korisnici mogu ostvariti pri Gradu Zadru. Prijedlog odluke će biti stavljen na javnu raspravu tijekom idućih 15 dana, kako bi korisnici i zainteresirana javnost mogli davati svoje primjedbe i prijedloge. Po isteku tog perioda svi prijedlozi će se analizirati, a konačni prijedlog odluke bit će predstavljen Gradskom vijeću.

Predstavljeni projekti CityMobileNet i RUINS

Pročelnik za EU fondove Šime Erlić predstavio je i nekoliko novih projekata u kojim Grad sudjeluje. Prvi je CityMobileNet, projekt kojim se izrađuje studija urbane logistike za nekoliko gradova u EU slične veličine kao Zadar. Zadar će ovim projektom dobiti studiju urbane logistike Poluotoka, odnosno prijedlog na koj način riješiti dostavu na Poluotoku na najučinkovitiji način. Za sada se prikupljaju podaci o broju i vrsti  vozila koja ulaze na Poluotok i vremenu zadržavanja, u veljači očekujemo rezultate i ponuđeno rješenje. Projekt RUINS rade odjel za EU fondove i odjel za kulturu, on se bavi boljom zaštitom ruševina. Zadar je za ovaj projekt nominirao, u suradnji s konzervatorima, crkvicu na Puntamici za koju se pretpostavlja da datira u periodu između 4. i 9. stoljeća. Iz projekta će proizići studijska dokumentacija o najboljem načinu zaštite koja će se onda aplicirati na sredstva Ministarstva kulture. Treći projekt je Virtual Arch- projekt virtualnog predstavljanja podmorskih arheoloških lokaliteta. U suradnji s Centrom za podvodnu arheologiju, Grad je predložio lokalitet potopljene luke Barbir kod Sukošana za koju će se izraditi 3D model prezentacije za potrebe informiranja građana i turista.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...