Uspjeh Kraljevskih vinograda očituje se u izvozu u Švedsku i Japan

Kraljevski vinogradi tradiciju njeguju od 1066.godine, a novi život Kraljevskih vinograda započeo je sadnjom novih nasada izvornih sorti grožđa na padinama iznad Petrčana nedaleko od benediktinskog samostana. Trenutno imaju osam stalno zaposlenih, no tijekom sezone potražnja za zaposlenicima raste, piše Agrobiz.

Ova nova era vinograda započela je za Martinje 2009. kada su osnovani Kraljevski vinogradi d.o.o. Zadar nakon čega se potom se krenulo u krčenje terena, pripremu zemljišta na kojem su zasađeni novi nasadi vinograda na zemljištu s vinogradarskim položajem sa kojeg sada dolaze vrhunska vina Pošip, Crljenak i Plavac mali. Kako kaže Zoran Pantalon, direktor Kraljevskih vinograda u Petrčanima imaju koncesiju na 32 godine.

Na ovoj lokaciji imamo 180 000 loza na 23 hektara površine vinograda i to su sve domaće sorte poput pošipa, plavca malog i izvorne dalmatinske sorte crljenak. Osim toga u Zatonu imamo i internacionalne sorte i to 120 000 loza, kaže Zoran Pantalon, direktor Kraljevskih vinograda.

Kako tvrdi, u planu je i uređenje podruma i veća kušaona na otprilike 2000 kvadrata, no prvo žele izgraditi svoju poziciju na tržištu. Osim po obali, točnije svim većim gradovima od Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, počeli su suradnju i sa zagrebačkim distributerima vina. U Japanu su prisutni već dvije godine, a važnan dio prihoda ostvaruju i na švedskom tržištu te se nadaju da će im uskoro biti otvorena vrata finskog i austrijskog tržišta. Kako kaže Pantalon, pregovori s tim tržištima već traju.

– Vinograd je tvornica na otvorenom i vi jednostavno ovisite o vremenskim uvjetima. Prošle nas je godine mraz kraje travnja dotukao, nadamo se da se to neće ponoviti jer očekujemo 100.000 litara vina ove godine, objašnjava Pantalon.

Osim tradicionalnih dalmatinskih sorti, vina Kraljevskih vinograda specifična su i po tome što ne koriste pluteni čep, već kristalni. Kako tvrdi Pantalon, pluto je dobro, ali varljivo dok s kristalom nema problema. Preko Vinske omotnice nabavili su opremu jer je potrebno puno suđa za 200-300 litara vina, a planiraju i dalje širiti proizvodnju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...