u organizaciji Glazbene škole Blagoje Bersa

U Zadru održana radionica “Physical release” tehnike

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

U Zadru je 29. i 30. rujna u organizaciji Glazbene škole Blagoje Bersa održana radionica Physical release tehnike za učenike i nastavnike Srednje škole suvremenog plesa koja djeluje pri Glazbenoj školi. Radionicu je vodio Branko Banković, pedagog i koreograf, no nadasve plesač, do ove godine predsjednik Udruženja plesnih umjetnika Hrvatske. Legenda hrvatske plesne scene prenosio je svoje dugogodišnje i nadasve bogato plesno iskustvo zainteresiranim budućim naraštajima plesnih umjetnika Hrvatske. Kao plesač kroz svojih gotovo trideset godina umjetničkog djelovanja obišao je cijeli svijet, sudjelovao u mnogobrojnim predstavama  i surađivao s brojnim domaćim i svjetski poznatim koreografima. U Studiju za suvremeni ples, gdje je još uvjek plesač i producent, plesao je u 65 plesnih naslova, a još barem toliko kao gost i suradnik u drugim ansamblima i kazalištima.

Oduvjek ga je privlačila plesna pedagogija i koreografija za djecu i mlade i rado se već cijeli niz godina posvećuje radu sa njma. Kao pedagog i koreograf radio je u Podmladku Studia za suvremeni ples, Školi suvremenog plesa Ana Maletić, Školi za balet i ritmiku Zagreb, Zagrebačkom plesnom centru, Otvorenom učilištu Zagreb, Kulturnom centru Pešćenica, Plesnom učilištu ZKM-a, Plesnom studiju Zaro Pula, Mot u Poreču, Brodski leptirići i Cascavela u Slavonskom Brodu, Radionici plesa i plesnog kazališta za djecu i mladež u Grožnjanu, te je u sklopu Hrvatskog sabora kulture vodio plesne radionice u Sisku i Karlovcu.

U prvi dio radionice održane u Zadru, uključio je pripremu tijela kroz vježbe koje sustavno osvješćuju djelove tijela, te povećavaju mobilnost i fleksibilnost. Vježbe su bazirane na tehnici Physical release koja i u samom naslovu naglašava fizičko opuštanje koje implicira “opuštenost” – “prirodnost”. Akcent se stavlja na osvještavanje same kvalitete izvedbe. Cilj vježbi u prvom dijelu radionice je probuditi fižičko razmišljanje u izvođaču, akcentirati važnost korištenja tijela kao bitan parametar u neverbalnoj komunikaciji na sceni.

Drugi dio radionice uključuje improvizacijske vježbe neverbalne komunikacije, izvedene u solo sesijama, paru i grupi. Koriste se situacije koje se grade kroz neverbalnu igru. Polaznici prolaze kroz spektar emocija i odnosa gdje se traže fizički odgovori na ta stanja. Kroz rad razvija se preuzimanje odgovornosti za partnera i povjerenje. Radilo se i na riziku i traženju granice sigurnih zona u izvedbama. Učenici su se bavili i kvalitetom fizičke izvedbe npr. brzine, mekoće, fluidnosti, tenzije, a također i iščitavanjem različitih odnosa među partnerima i uspostavom granica među njima.

Ovo je još jedna radionica u nizu plesnih radionica koje Glazbena škola Blagoje Bersa organizira za učenike suvremenog plesa i klasičnog baleta. Svake godine po dva poznata i priznata plesna umjetnika, koreografa i pedagoga, održavaju radionice koje služe kao nadgradnja programu plesne škole i na taj način potiču kreativnost i produbljuju znanje zainteresiranik i talentiranih učenika od kojih će mnogi zasigurno postati aktivni sudionici nove hrvatske plesne scene.

No također je ova radionica još je jednom naglasila nedostatak potrebnog prostora za nastavu i vježbanje u kojem bi djelovala Srednja škola suvremenog plesa. Dvije dvorane u prostoru Glazbene škole su premale, a većina nastave održava se popodne i navečer tako da škola iznajmljuje dodatne prostore u Baletnoj udrugi Pirueta i Medicinskoj školi Ante Kuzmanića. Plesni odjel postoji već 47 godina i doista bi se trebalo ozbiljno pozabaviti ovim problemom.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar