Među njima i Zadrani; Uhićeno 37 pomoraca koji su kupovali staž i zanimanje

USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 37 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja, pomaganja u primanju mita te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da se prvookrivljenik, kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva koje je Dopusnicom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture od 9. svibnja 2013. dobilo ovlasti da u Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav Ministarstva (CIMIS) unosi plovidbeni staž pomoraca, te kao odgovorna osoba jednog inozemnog trgovačkog društva, od 2013. do 2017. godine, u Rijeci, Zadru, Šibeniku i Splitu, s II. okr. dogovorio da će pronalaziti pomorce koji su, kako bi ostvarili pravo na stjecanje pojedinih zvanja pomoraca te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca, bili zainteresirani da im se za određeni novčani iznos u CIMIS i pomorske knjižice upiše i ovjeri plovidbeni staž koji isti nisu odradili.

U cilju realizacije navedenog prvookrivljeni je prvo, radi prikazivanja da su pomorci odradili plovidbeni staž, u više navrata izrađivao fiktivne ugovore o radu s većim brojem pomoraca koje je ovjeravao svojim potpisom i pečatom svojeg inozemnog trgovačkog društva.

Potom je na temelju tako sačinjenih ugovora u CIMIS i pomorske knjižice pomoraca upisivao neodrađeni plovidbeni staž te je pomorske knjižice ovjeravao potpisima časnika broda i pečatom broda, a po potrebi je potpisima časnika broda i pečatom broda ovjeravao i stranice Dnevnika prakse pojedinih pomoraca i podnosio njihove pomorske knjižice na ovjeru neodrađenog plovidbenog staža Lučkoj kapetaniji u Rijeci, na temelju čega su ti pomorci neosnovano ostvarivali pravo na stjecanje pojedinih zvanja te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o njihovoj osposobljenosti.

Na opisani način I. okr. je od okrivljenih pomoraca preuzeo ukupno najmanje 12.200 eura koji iznos je, sukladno prethodnom dogovoru, podijelio s drugookrivljenikom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...