Ministar Pavić se dosjetio kako stati na kraj “lijenim Dalmatincima”; Umjesto nas konobarit će građani BiH!

Hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović najavili su u četvrtak u Sarajevu kako će vlasti dvije zemlje otvoriti pregovore o sezonskom zapošljavanju radnika iz BiH u Hrvatskoj, kao i o rješavanju radno-pravnog statusa bosanskohercegovačkih državljana koji su otpušteni s radnih mjesta u Hrvatskoj u razdoblju od 1991. do 1995.

Pavić i Osmanović sastali su se na tragu zaključaka zajedničke sjednice vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH, održane u srpnju, kako bi konkretno počeli rješavati neka od otvorenih pitanja na planu socijalne politike.

Hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava kazao je novinarima kako postoji puno prostora za suradnju, a prioritet je ugovor o razmjeni sezonskih radnika i statusu trgovačkih društava kako bi ona mogla nesmetano zapošljavati radnike.

– Formirat će se povjerenstva i nadam se vrlo skorim sporazumima koji su interesu obje države, kazao je Pavić.

Dodao je kako je vlastima u BiH ponudio svo iskustvo koje je Hrvatska u odnosima s Europskom unijom stekla tijekom pristupnog procesa.

Ministar Osmanović je pak kazao kako u Vijeću ministara žele da se s Hrvatskom što sklopi ugovor o zapošljavanju sezonske radne snage, čime bi se jamčila socijalna sigurnost i spriječio rad na crno.

– Dobili smo inicijativu za pokretanje pregovora, kazao je Osmanović potvrdivši kako će uslijediti nastavak konzultacija s ciljem sklapanja konačnog ugovora o sezonskom zapošljavanju.

Po njegovim riječima, na istom tragu je i inicijativa o zapošljavanju radnika u trgovačkim društvima sa sjedištem u BiH radi izvršavanja ugovora o radovima u Hrvatskoj.

To je, kako je kazao, potrebno kako bi se nastavila dobra suradnja različitih tvrtki iz dvije zemlje koje zajednički izvode različite projekte.

Osmanović je kazao i kako je zamolio Pavića da se se pokrene postupak rješavanja statusa državljana HiH koji su ostali bez posla u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Vijeće ministara BiH takav je zaključak donijelo 2014. i odnosi se na probleme koje ima oko 14 tisuća državljana BiH, a svi oni drže kako su u tom razdoblju bez posla u Hrvatskoj ostali protuzakonito, odnosno kako su im na nelegalan način uskraćena prava koja proizlaze iz radnog odnosa kojega su imali do otpuštanja.

Radna skupina Vijeća ministara BiH ranije je analizirala taj problem i sada se očekuje uspostava međudržavne radne skupine s ciljem pronalaska rješenja.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...