Ministarstvo vanjskih poslova: “Izbjegavajte veće gradove u Kataloniji”; Divjak: “Oprezno na maturalcu!”

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je na svojim internetskim stranicama objavilo preporuku hrvatskim državljanima da zbog situacije uzrokovane referendumom u Kataloniji u nadolazećim danima izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima te pokrajine.

Na referendumu o nezavisnosti Katalonije koji se održao unatoč protivljenju središnje vlasti u Madridu u nedjelju je u sukobima s policijom ozlijeđeno najmanje 760 ljudi, među kojima i 12 policajaca, izvijestila je katalonska medicinska služba.

Stoga ministarstvo vanjskih poslova građanima preporuča da idućih nekoliko dana izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima poput Tarragone i Girone, kao i da zaobilaze tamošnja mjesta većih okupljanja, te da prate upute lokalnih vlasti.

Za utorak je najavljeno održavanje prosvjeda u Kataloniji, pa se hrvatskim državljanima savjetuje “kontinuiran oprez i praćenje situacije iz svih dostupnih izvora”, stoji na stranicama ministarstva.

Dodaje se kako je u slučaju potrebe hrvatskim građanima na raspolaganju dežurni telefon konzularnog odjela Veleposlanstva Republike Hrvatske u Madridu – 00 34 630 526 085.

Maksimalan oprez bio je savjetovan hrvatskim državljanima koji putuju u Španjolsku i prije nedjeljnih događanja zbog terorističkih napada koji su se u kolovozu dogodili u Barceloni i Cambrilu.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak uputila je škole čiji učenici putuju u Španjolsku da prate savjete na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koje je u nedjelju objavilo preporuku hrvatskim državljanima da zbog situacije uzrokovane referendumom u Kataloniji u nadolazećim danima izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima te pokrajine.

– Upravo sam dobila informaciju Ministarstva vanjskih i europskih poslova o sigurnosnoj procjeni putovanja u Španjolsku, za koju se preporučuje oprez i dodatno informiranje prije puta, objavila je u nedjelju navečer ministrica Divjak na Facebooku.

– Predlažemo školama čiji učenici putuju u Španjolsku da dostave popise sudionika Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i našem Veleposlanstvu u Madridu. Učenicima i nastavnicima savjetujemo oprez i praćenje uputa lokalnih tijela te kontaktiranje našeg Veleposlanstva ukoliko zatrebaju konzularnu pomoć.

Pratite savjete na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova, stoji u objavi ministrice Divjak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...