Na žmirićima

Održan 27. “Kup Bokanjac” u ‘trapu’ i zračnoj puški

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

U prigodi obilježavanja nadolazećeg zavjetnog blagdana apostola Sv. Šimuna i Jude Tadeja, kojeg će vjernici i žitelji Bokanjca na svečan način obilježiti naredne subote, u organizaciji ¨Društva Bokanjac¨ i njegovog predsjednika Ivice Mrkića te predsjednika skupštine Đina Mrkića i njihovih suradnika na streljani letećih meta ¨Žmirići¨ održan je tradicionalni ¨Kup Bokanjac 2017¨ u gađanju glinenih golubova u međunarodnoj disciplini¨Trap¨ te gađanju zračnom puškom. Dvadeset i sedmoj manifestaciji streljaštva odazvali su se brojni Bokanjani i njihovi gosti tako da se je jednostavno čitavi Bokanjac preselio na Žmiriće.Natjecanje su prigodnim riječima otvorili predsjednik društva Ivica Mrkić,a tradicionalno su ga i ovom prigodom popratili čelnici zadarskog streljačkog kluba ¨Lovac¨ koje inače gospodari sa strelištem Žmirići, predvođeni počasnim predsjednikom legendarnim zadarskim fotografom Vjekoslavom Vjekom Suraćem.

U gađanju glinenih golubova u međunarodnoj disciplini trap u rangu profesionalaca i amatera (lovački i olimpic trap) nastupilo je 30-tak natjecatelja.Po konačnoj ocjeni glavnog suca Borisa Kanjera i delegata natjecanja Đina Mrkića u Olimpic trapu prvo mjesto s pogođenih 58 golubova osvojio je bokanjačko oko sokolovo Dragan Maričić, drugo mjesto s oborenih 57 golubova pripalo je Antoniu Paviću, treće mjesto s 56 skinutih golubova pripalo je Ivanu Matešiću, četvrto e 55 Zoranu Krizmanu te peto s 54 goluba Marinku Matešiću.

U disciplini lovački trap prvo mjesto  sa 42 goluba osvojio je Berto Mrkić, drugi je bio sa 40 pogodaka Neven Sorić a treći s 29 Marijan Klarica.

S izuzetnom se je pozornošću od strane okupljenih i ove godine pratilo natjecanje žena u gađanju zračnom puškom.Najprecizniju ruku i oko sokolovo u pojedinačnoj konkurenciji imala je Megi Rapan osvojivši prvo mjesto s 79 bodova, druga je bila Suzana Phillips s 76 bodova dok je treća bila Tanja Krizman sa osvojenih 69 bodova. U ekipnom srazu prvo mjesto s 209 krugova pripalo je ekipi ¨Bulin¨ čije su boje branile Suzana Phillips, Doris Šandrić i Megi Rapan. Drugo mjesto pripalo je uz 167 krugova sastavu ¨Bokanjke¨ za kojeg su nastupile Dušanka Kanjer, Mirjana Mrkić, Slavka Pavić i Divna Matešić dok je treća s 151 krugom bila ekipa ¨Veteranke¨ u sastavu Svetka Babić, Vesna Stipić, Andrijana Ivković i Marija Štrkalj..

Čast da najuspješnijima uruče pehare, medalje i priznanje pripala je čelnicima Društva Bokanjac Ivici Mrkiću i Đinu Mrkiću te Vjekoslavu Vjeki Suraću. U ime organizatora svima koji su nastupili najtoplije se zahvalio predsjednik Ivica Mrkić.Riječi zahvale također je uputio Bokanjačkom župniku don. Srećku Petrovu.Priznanje je isto odaslao rukovoditeljici gađanja Suzani Phillips kao i glavnom kuharu Ivanu Paviću.Pored riječi zahvale brojne okupljene je podsjetio kako se je prije 52 godine u Bokanjcu počelo pucati na glinene golubove i to na strelištu pored starog Bokanjačkog groblja te da su začetnici i lučonoše bili Anđelo Pestić, Krsto Telesmanić te Miro Matešić te kako je prvi zvanični pehar osvojio Tino Mrkić.

Na koncu cjelodnevne fešte svi sudionici i gosti okupili su se oko zajedničkog, domaćom spizom i domaćom bijelim i crnom kapljicom bogato ukrašenog stola u objektu streljane Žmirići.Ovo zajedničko i za sve sudionike nezaboravno druženje okončano je u večernjim satima.Za dobar štimung i glazbenu atmosferu svojski se je i ovog puta pobrinuo Bokanjački trubadur Zoran Krizman.

Napisao i snimio: Branko BOŽIĆ

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

 

Možda ste propustili pročitati