Piloti iz Zemunika u radnom posjetu Sloveniji, razmatrala se suradnja

Letačke posade Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika posjetile su danas, u petak 27. listopada 2017. sa dva aviona Pilatus PC-9M 152. letačku eskadrilu oružanih snaga Republike Slovenije na aerodromu u Ljubljani.

Tijekom posjeta slovenskim kolegama razgovaralo se težišno o mogućnostima zajedničkog rada i doprinosa hrvatskih pilota u projektu slovenskih oružanih snaga AGOS (Air to Ground Operation School) u Zrakoplovnoj bazi Cerklje.

Riječ je projektu obuke prednjih zračnih kontrolora, odnosno bliske zračne potpore koji je pokrenut 2014., a suradnja sa slovenskim oružanim snagama odvija se za sada kroz sudjelovanje hrvatskih zračnih i kopnenih snaga na vojnim vježbama „Adriatic Strike“  na prostoru Slovenije.

Također, slovenski timovi gostovali su prije dvije godine u bazi Zemunik kada su provedeni zajednički letovi pilota za primjenu taktika, tehnika i procedura za blisku zračnu potporu CAS (Close Air Support), a letenje se odvijalo na hrvatskim i slovenskim avionima Pilatus PC-9.

Današnji odlazak pilota iz Zemunika u Sloveniju na tragu je nastavka započetih aktivnosti u cilju dostizanja standarda predviđenih za obuku prednjih zračnih kontrolora kroz primjenu postupaka, tehnika i procedura pružanja bliske zračne potpore. Također, razmjenjena su iskustva u područjima pružanja bliske zračne potpore te naznačene mogućnosti daljnje suradnje kroz korištenje infrastrukture i zračnog prostora, a sve u cilju dostizanja novih sposobnosti kroz dijeljenje zajedničkih resursa obzirom na činjenicu kako obje eskadrile, i hrvatska i slovenska u svom sastavu imaju isti tip aviona Pilatus PC-9.

Foto: HRZ i PZO/EA                             Marinko Karačić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...