Sabina Glasovac ostat će bez dijela paušala zbog izostanaka sa saborskih sjednica

Rekorderi po broju neopravdanih izostanaka sa saborskih sjednica u rujnu su Bruna Esih i HDZ-ovac Drago Prgomet uz SDP-ovca Ivana Klarina koji je mandat prepustio stranci, ali mu oni još nisu odredili zamjenu.

Nezavisna Bruna Esih i HDZ-ov Drago Prgomet zastupnici su koji su u rujnu najviše “markirali” u Saboru, i to po tri dana. Zbog neopravdanih nedolazaka će biti novčano kažnjeni s ukupno 450 kuna, odnosno sa 150 po danu. Taj iznos bit će im odbijen od zastupničkog paušala od 1500 kuna, odlučio je u srijedu saborski Odbor za izbor i imenovanja, javlja dnevnik.hr.

Bez dijela paušala zbog dva ili jednog neopravdanog izostanka sa saborskih sjednica ostat će i Sabina Glasovac (SDP), Ivan Kirin (HDZ), Tomislav Klarić (HDZ), Ana Komparić Devčić (SDP), Željko Lacković (NZ), Željko Lenart (HSS), Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku), mostovci Vlaho Orepić i Božo Petrov, Željko Reiner (HDZ) i njegov stranački kolega Petar Škvorić.

I zbog izostanaka sa sjednica u srpnju već je novčano kažnjeno 26 zastupnika.

Sabor je na proljeće izmijenio Zakon o pravima i dužnostima zastupnika i time omogućio novčano kažnjavanje zastupnika koji neopravdano izostaju sa sjednice. Za svaki izostanak mjesečni paušal od 1.500 kuna umanjuje za 150 kuna.

Zastupniku se izostanak opravdava ako je bio bolestan, zbog smrtnog slučaja u obitelji, ako je morao na sud ili društvene, političko kulturne i druge skupove na koje je pozvan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...