Sad je sasvim jasno: Ivica Todorić je bjegunac

Nakon što je sud jučer odredio istražni zatvor samo za Ivicu Todorića, sve je jasnije da se vlasnik Agrokora nikako ne namjerava vratiti u Hrvatsku i odgovoriti na pitanja tužitelja.

Podsjetimo, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić jučer je, nakon maratonskog ročišta, odlučio odbiti zahtjev Državnog odvjetništva koje je tražilo određivanje istražnog zatvora za svih 15 osumnjičenih, odnosno za trojicu Todorića (Ivica, Ante i Ivan), Agrokorove direktore i uhićene revizore. S obzirom na to da nitko od Todorića nije ni uhićen jer nisu bili u zemlji u trenutku pokretanja akcije Agrokor, na slobodu su pušteni Agrokorovi direktori i uhićeni revizori, a njihovi odvjetnici takav potez suda već su pozdravili kao svoju prvu veliku pobjedu, piše Index.hr.

Ante i Ivan mogu se mirno vratiti u Hrvatsku, ali Ivica baš i ne – barem zasad

Ako i kada se Ivan i Ante Todorić vrate u Hrvatsku, morat će odgovarati na pitanja tužitelja, ali nakon toga su slobodni i ne moraju ići u pritvor, pa je stoga izgledno očekivati da će se sinovi Ivice Todorića zaista vratiti u Hrvatsku u dogledno vrijeme. No za samog Ivicu Todorića plauzibilna je sasvim druga pretpostavka – da se nikako ne namjerava vratiti, barem ne dok sud ne usvoji žalbu njegovih odvjetnika.

Istražni zatvor sudac je odredio samo za Ivicu Todorića, još uvijek aktualnog vlasnika koncerna Agrokor. Sam Todorić oglasio se na svom blogu neposredno nakon te odluke suca istrage, ali se, vrlo znakovito, nije ni jednom riječju spomenuo mogućnosti svog povratka u Hrvatsku.

No sasvim izgledno je to da je Todorić sve bliže tome da i formalno postane bjegunac od pravosuđa, unatoč bezbrojnim najavama anonimnih izvora koje plasiraju mediji koji su o Todoriću godinama pisali hvalospjeve, prema kojima je njegov povratak u Zagreb pitanje dana, ako ne i sata.

Todorić nije slučajno izabrao London

Po svemu sudeći, Todorić nije slučajno izabrao London kao lokaciju na kojoj će se (privremeno ili ne) sakriti od hrvatskog pravosuđa. Naime, kako je pojasnio odvjetnik Veljko Miljević, Velika Britanija je zbog Brexita odličan izbor za one koji žele odgoditi izručenje ili ga osujetiti.

Podatak da je Todorić angažirao vrhunskog britanskog odvjetnika specijaliziranog za slučajeve izručenja ne iznenađuje Miljevića, naprotiv.

“Mene kao profesionalca uopće ne čudi, ako je ta informacija točna, da je on angažirao stručnjaka za postupke izručenja. Daleko je lagodnije pratiti situaciju izdaleka, u miru i sve proučavati, nego biti u zatvoru, gdje su ti ograničene mogućnosti”, rekao je Miljević u razgovoru za HRT.

I zaista, zašto bi se Ivica Todorić vratio u Hrvatsku da bi ga na zagrebačkom aerodromu privela policija i odvela na ispitivanje, kad može cijeli proces lagodno pratiti iz Londona i uz pomoć vrhunskih odvjetnika otezati s procesom izručenja te u miru pripremati svoju obranu?

Todorić je de facto bjegunac

Treba podsjetiti i na slučaj Ive Sanadera, čiji je odvjetnik također tvrdio da će se Sanader u roku od “par dana” vratiti iz Austrije, da bi na koncu za njim bila raspisana tjeralica.

Iako Ivica Todorić formalno još uvijek nije proglašen bjeguncem jer sada ima tri dana da se javi u Remetinec, a u protivnom će biti raspisan europski uhidbeni nalog, de facto je savršeno jasno da je, unatoč anonimnim tvrdnjama koje puštaju Todoriću bliski mediji, pobjegao iz Hrvatske i ne namjerava se vratiti – barem ne dok sud ne uvaži žalbu njegovih odvjetnika na određivanje istražnog zatvora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...