Timu u kojem je Zadranin Damir Buškulić Nobelova nagrada za otkriće gravitacijskih valova

Nobelova nagrada za fiziku za 2017. godinu dodijeljena je za otkriće gravitacijskih valova. Kako je pisao Index, ovo je otkriće već neko vrijeme spominjano kao jedan od favorita.

Švedska akademija, odlučila je nagradu dodijeliti Raineru Weissu, Barryju Barishu i Kipu Thorneu, koji su najviše pridonijeli otkriću.

Sva trojica članovi su kolaboracije LIGO-Virgo u kojoj radi više od tisuću znanstvenika, koja je u veljači prošle godine objavila da je po prvi put zabilježila gravitacijske valove nastale u srazu dvaju crnih rupa. U istraživanjima je sudjelovao i Damir Buškulić, fizičar podrijetlom iz Hrvatske koji radi na detektoru Virgo u Italiji. On je za Index u više navrata komentirao i tumačio fiziku koja stoji iza otkrića.

Gravitacijski valovi stvoreni u srazu dvaju crnih rupa prvi put su zabilježeni 2015. godine, a njihovo otkriće proglašeno je jednim od najvažnijih u astronomiji 21. stoljeća.

Otkriće koje je potvrdilo Einsteinova predviđanja

Kako smo već pisali na Indexu otkriće gravitacijskih valova je, među ostalim, potvrdilo predviđanja Einsteinove opće teorije relativnosti prema kojima bi kretanje tijela trebalo uzrokovati stvaranje gravitacijskih valova, odnosno nabora u prostor vremenu, kao što kretanje metka stvara valove u zraku ili čamac u moru.

No što je još važnije, ono također otvara vrata za novu vrstu promatranja, baš kao što je to učinio razvoj raznih drugih vrsta teleskopa koji rade na raznim duljinama elektromagnetskog zračenja. Primjerice, radio teleskopi koji primaju radiovalove uspijevaju zabilježiti tijela koja se inače skrivaju iza oblaka prašine i plinova pa se ne mogu vidjeti teleskopima koji rade na vidljivu svjetlost.

Hrvatski fizičar radio na eksperimentu koji je dokazao gravitacijske valove

Posebno je zanimljivo da je u radu kolaboracije Virgo, koja je eksperimentalno dokazala postojanje gravitacijskih valova, sudjelovao i Damir Buškulić, fizičar porijeklom iz Zadra. On je za Index objasnio koliko je i zašto važno to otkriće.

“Ovo je prva detekcija gravitacijskih valova koji su stigli od još jednog para crnih rupa, no ovaj put sa svih triju detektora, uključujući i Virgo”, rekao je za Index Buškulić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...