Kristijan Kapović optužio Ivonu Cotu za pogodovanje investitoru Tri Bartola

Ivona Cota, zamjenica Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnju Zadarske županije, je jednim potpisom nisko vrijedno građevinsko zemljište pretvorila u visoko vrijedno građevinsko zemljište. Time su prekršena tri zakona i jedan podzakonski akt, oštećen državni i proračun Općine Vir. Zbog toga će Općina Vir pokrenuti postupke pred Upravnim sudom, Općinskim sudom u Zadru zbog utaje poreza i kazneno prijaviti Ivonu Cotu te sve koji su sudjelovali u cijelom postupku, izričit je bio načelnik Općine Vir Kristijan Kapović na tiskovnoj konferenciji na kojoj je u javnost iznio najnoviji slučaj malverzacija sa zemljištem u Zadarskoj županiji.

Kvadrat sa 70 kuna na 300 eura

Riječ je o 3.600 metara četvornih koje je kupio investitor Tri Bartola i koja se prema prostornom planu Općine Vir nalaze van građevinskog područja, kako kaže Kapović. Sudski vještak je cijenu zemljišta procijenio na 70 kuna po metru četvornom. Tri Bartola je na istom zemljištu zatražio građevinsku dozvolu za izgradnju benzinske postaje koju mu je na kraju županijski odjel izdao i koja je postala pravomoćna 28. studenoga. Općina Vir je iz cijelog postupka izuzeta, te uopće nije uzet u obzir općinski prostorni plan  kojim nije dozvoljena gradnja benzinskih postaja van građevinskog područja. Iz Općine su čak upozoravali na isto kao i na činjenicu da se navedeno zemljište nalazi u zaštićenom obalnom pojasu.

Tri Bartola može saditi masline, a ne graditi pumpu

Po Kapovićevoj procjeni, time je vrijednost zemljišta dignuta s 250.000 kuna na osam milijuna kuna. Pri tom je u obzir uzeo cijenu od 300 eura po metar četvornom, koliko je Tommy plaćao kvadrat zemljišta na kojem je otvorio svoju centar.

Državni i proračun Općine Vir je oštećen za pola milijuna kuna. Naš prostorni plan točno definira što se može graditi van građevinskog područja i neće nama nitko objašnjavati što smo mi mislili kad smo nešto napisali, kaže Kapović te dodaje:

Mi investitoru poručujemo da ni slučajno ne dođe provesti na Vir ovu investiciju. Stručne službe će ga fizički u tome spriječiti. Preporučio bih mu da zasadi na tom zemljištu 100 maslina. Imamo dobar program za sufinanciranje poljoprivrede, sadnice će dobiti besplatno i komunalne tvrtke će mu pomoći zasaditi ih. Vir će trebati benzinsku postaju i Tri Bartola su mogli doći na Vir i kupiti zemljište i platiti ga po tržišnoj cijeni.

Cijelu tiskovnu konferenciju koju smo prenosili uživo možete pogledati na našem Facebooku ili u nastavku…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...