Ante Kotromanović: “Čin generala Slobodana Praljka je izvanredan junački čin”!

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović složio se da je presuda BiH šestorki nepravedna te je za samoubilački čin generala Slobodana Praljka rekao da je junački, kako piše tportal.

Kad kompariram Mladića i način na koji je Haag djelovao. Svi smo bili svjesni 1995. da će biti optužen. Rat s muslimanima bio je 1992., 1993. a optužnica za Praljka i druge ide tek 2004. Više od 12 godina su oni taktizirali: “OK, optužili smo najviše Srba, nešto Bošnjaka, ajmo sad nešto malo Hrvata na području BiH”. Ja sam čitavo vrijeme govorio da je to politički sud, birali su doslovce po tipu ljudi koga će optužiti. Definitivno je mogao raditi bolje, radio je sporo, to su bili dugotrajni procesi, jako se puno politika miješala. Sjećamo se da je Carla Del Ponte žarila i palila našim područjem, praktički vodila našu unutarnju i vanjsku politiku. I mi se tu nismo ponašali kako smo se trebali. Mi vojnici smo radili kako nam je država zapovijedila, poručio je Kotromanović te dodao:

Pogrešna je teza da su vojnici na terenu u BiH provodili politiku hrvatskog vrha.

Kotromanović ne smatra da su hrvatske vlasti tada bile upletene u osnivanje logora.

– Ne znam zašto bi trebalo zeleno svjetlo Zagreb. Ne vjerujem u to. Tuđman i Šušak imali su prečeg posla od organiziranja logora u BiH. Ako je netko napravio ratni zločin, treba ga procesuirati. Ali žestoko se protivim toj tezi da je Zagreb u tom trenutku dirigirao postrojbama baš u tom kontekstu. Mislim da je tu haški sud potpuno pristran, kaže Kotromanović.
Komentirao je i samoubojstvo Slobodana Praljka.

Ja sam gledao tu snimku i pokušao se staviti u njegovu glavu jer smo svi mi zapovjednici mogli biti tamo. Za mene je to izvanredan junački čin. Čovjek očito nije mogao prihvatiti činjenicu da je osuđen za ratne zločine,to je moj stav, moje mišljenje. Znao je da će brzo izaći. Na kraju to je isto jedna tragedija. Nisam očekivao ovakvu presudu. Možda manje kazne, udruženi zločinački pothvat nisam. To je za mene bilo iznenađenje, rekao je Kotromanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...