Kraj suda koji je prvo osudio pa oslobodio generale Blaškića, Gotovinu i Markača, koji je generala Praljka natjerao na samoubojstvo

Sutra se zatvara Haški tribunala, nakon dvadeset i četiri godine od osnivanja. Tribunal je osnovan u svibnju 1993. godine, za ratne zločine optužio ukupno 161 osobu i sve su bile privedene sudu. Osuđeno je 90 optuženih, oslobođeno ih je 19, a postupci protiv 37 osoba su bili prekinuti ili su optužnice povučene.

Haški tribunal u Hrvatskoj će ostati djelom poznat po pogrešnim osudama koje su se kasnije ispravljale te po najnovijoj osuđujućoj presudi hercegovačkim generalima. Posljednja će ostati posebno upamćena po činu generala Slobodana Praljka, koji je radije izabrao smrt vlastitom rukom nego da živi kao osuđenik. Sud je to koji je prvo osudio hrvatske generale Tihomira Blaškića, Antu Gotovinu i Mladena Markača da bi na kraju priznao svoju grešku i svu trojicu oslobodio. Srpski general Ratko Mladić osuđen je, ali za zločine koje je počinio u Bosni i Hercegovini, a ne za one koje je počinio u Hrvatskoj.

Osuđeni pred Tribunalom služe kazne u 14 europskih zemalja – Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Estoniji, Danskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Austriji, Španjolskoj i Portugalu. U protekle 24 godine u Hagu je iskaze dalo 4.650 svjedoka tijekom ukupno 10.800 dana suđenja, a zapisnici sa suđenja imaju 2,5 milijuna stranica. Tribunal je predmete protiv 13 optuženih ustupio državama bivše Jugoslavije – 10 BiH, dva Hrvatskoj i jedan Srbiji. Poslije zatvaranja Tribunala, žalbene postupke u procesima protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Vojislava Šešelja nastavit će sudski Mehanizam u Hagu.

Engleski Guardian navodi kako je među njegovim postignućima akumuliranje pravne stručnosti i svjedočenja, stvaranja arhive dokaza koji će dobro poslužiti budućim povjesničarima. Također pišu kako su tužitelji uspostavili pravni koncept “udruženog zločinačkog pothvata”, doktrinu koja se oslanjala na povezivanje optuženika sa zajedničkim planom za genocid ili zločine protiv čovječnosti.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...