Plenković: “Prioriteti Vlade su ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu”

Hrvatska je uvijek poštovala ključno europsko načelo solidarnosti. Mi smo upravo prije summita uplatili 200.000 eura u Fond za Afriku i nastavljamo ispunjavati naše obveze kada je riječ o programima premještanja i preseljenja izbjeglica“, izjavio je Plenković novinarima nakon sastanka čelnika Europske pučke stranke (EPP), koji se redovito sastaju uoči svakog summita EU-a, kako prenosi n1.

Plenković je dodao je da je to najviše što Hrvatska može učiniti s obzirom na svoju veličinu i ekonomsku snagu. Pitanje migracija jedno je od najvrućih tema o čemu će se razgovarati na summitu, koji počinje kasnije popodne.

Govoreći o proširenju Schengena na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku, o čemu je u srijedu u Europskom parlamentu održana rasprava, Plenković je ponovio da će Hrvatska ispuniti sve tehničke kriterije i biti spremna pridružiti se Schengenu 2019. godine. “To je prioritet moje vlade”, rekao je Plenković.

Kao drugi prioritet istaknuo je ulazak u eurozonu, pri čemu je jedini preostali maastrichtski kriterij koji Hrvatska još mora ispuniti smanjenje javnog duga, koji treba biti ispod 60 posto BDP-a. Rekao je da će krajem ove godine javni dug biti oko 80 posto, oko 2020. trebao bi pasti na 70 posto, a onda oko 2022. ili 2023. pasti unutar dopuštenih okvira.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...