Policija će dobivati sve podatke o putnicima; Evo što će znati o vama

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je u javnu raspravu zakon o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprečavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela. Kad taj zakon stupi na snagu, aviokompanije će MUP-ovoj jedinici za informacije o putnicima morati slati sve podatke koje su prikupili o svojim putnicima, piše večernji.hr.

A ti su podaci, među ostalim, datum rezervacije/izdavanja karte, predviđeni datumi putovanja, imena putnika, adresa i kontaktni podaci – telefonski broj, adresa e-pošte, svi podaci o načinu plaćanja, uključujući adresu za slanje računa, cjeloviti plan puta… Kako se navodi u obrazloženju zakona, na svjetskoj razini raste međunarodna raširenost organiziranog kriminala i međunarodnih grupa organiziranog kriminala, koji se vrlo brzo i dobro prilagođavaju novim okolnostima i iskorištavaju ih u svoju korist za izvršenje kaznenih djela. Pri tome su međunarodna putovanja često dio organiziranog kriminala i terorističkih aktivnosti.

Obveza koju će ovim zakonom dobiti avioprijevoznici sukladna je direktivi EU. Zračni prijevoznik bit će dužan jedinici za informacije o putnicima prenijeti podatke 24 sata prije zakazanog vremena polaska zrakoplova te odmah po zatvaranju leta, odnosno nakon što su se putnici ukrcali u zrakoplov. Jedinica za informiranje o putnicima na temelju dobivenih podataka procjenjivat će putnike radi identificiranja osoba za koje je potrebno dodatno ispitivanje nadležnih tijela te će dostavljati podatke, na temelju obrazloženog zahtjeva, domaćim i stranim nadležnim tijelima. Podaci o putnicima koje zračni prijevoznici dostavljaju jedinici za informacije o putnicima čuvat će se pet godina od dana njihova prijenosa. Nakon isteka razdoblja od šest mjeseci od dana prijenosa podataka svi će se podaci depersonalizirati tako da se za korisnike učine nevidljivim određene vrste podataka u svrhu onemogućavanja izravne identifikacije osobe na koju se podatak odnosi.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...