Konzumiramo tek 18,4 kg ribe po stanovniku godišnje, Dalmatinci najviše jedu srdelu

Velika većina građana Hrvatske konzumira ribu (87%), a izrazito visoki postotak konzumacije ribe zabilježen je u regiji Istra i Primorje (97%), dok je takva tendencija niža u kontinentalnim regijama Sjeverne (78%) i Središnje Hrvatske (82%). Stanovnici Hrvatske najčešće konzumiraju oslića (40%), srdelu (38%) i šarana (24%), dok je redoslijed na razini regija drugačiji.

Tako u Slavoniji i Središnjoj Hrvatskoj se na jelovniku najčešće nalazi šaran, u Sjevernoj Hrvatskoj i Zagrebu prvo mjesto zauzima oslić, dok stanovnici Dalmacije i Istre te Primorja favoriziraju srdelu. Hrvatski potrošači konzumiraju ribu kod kuće jednom ili nekoliko puta tjedno (71%), s učestalijom konzumacijom jednom tjedno (44%) i s izraženijom frekvencijom u jadranskim regijama – Dalmaciji, Istri i Primorju.

Za razliku od konzumacije kod kuće, riba se uglavnom konzumira izvan kuće samo nekoliko puta godišnje (75%). Prosječno kućanstvo troši manje od kilograma (45%) ili 1–2 kg (47%) ribe po obroku, što iznosi otprilike 0,4 kg po članu kućanstva.

Rezultati su to istraživanja tržišta koje je tijekom 2017. godine provela međunarodna organizacija EUROFISH, na zahtjev i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, s ciljem dobivanja najaktualnijih podataka i spoznaja o konzumaciji proizvoda ribarstva na području cijele Hrvatske. Istraživanje, koje je objavila Uprava za ribarstvo, omogućilo je identificiranje navika, preferencija i načina konzumacije proizvoda ribarstva, te je ujedno dalo uvid u opće znanje o ribi hrvatskih potrošača.

Iako je svježa riba široko dostupna u Europi, konzumacija u većini država članica Europske unije je ispod preporučenih količina. Trenutna konzumacija na nivou EU iznosi otprilike 12 milijuna tona godišnje, od čega na uvoz otpada 60%. Svjetska konzumacija ribe iznosi 20,1 kg/per capita u 2015 .

Prema podacima Europskog tržišnog opservatorija za proizvode ribarstva i akvakulture (EUMOFA), europski prosjek konzumacije iznosi 25,5 kg/per capita, no postoje velike razlike između pojedinih država članica, pa tako konzumacija u Portugalu iznosi rekordnih 55,3 kg po stanovniku, dok Španjolska drži drugo mjesto s 46,2 kg, piše Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...