Autoceste u Lici, Gorskom Kotaru zatrpane snijegom, zastoji i zbog više nesreća

Zbog snijega u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj prometuje se otežano, a trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci, te obrnuto, javljaju iz HAK-a.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na autocestama: A1 između čvorova Bosiljevo i Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo, na svim državnim, županijskim i lokalnim cestama u Lici i Gorskom kotaru, te na pojedinim cestama u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na državnoj cesti DC1 Pavučnjak-Karlovac-Udbina-Knin te staroj cesti kroz Gorski kotar između Karlovca i Rijeke (DC3).

Snijeg pada i u Slavoniji i Baranji te širem riječkom području.

Kako se vidi na kamerama HAK-a, dijelovi autocesta zatrpani su snijegom! Od Bosiljeva do Svetog Roka na A1 te do Oštrovice na A3. Cesta je puna snijega i kod tunela Učka. Crometeo piše kako je mećava bila kod Delnica. Čitateljica nam je poslala snimke zametene autoceste A5 u Slavoniji.

Vozače iz HAK-a upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, na put ne kreću bez propisne zimske opreme, a ako je moguće neka odgode putovanje.

Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa vozače iz HAK-a mole za strpljenje i razumijevanje.

Podsjećaju vozače ostalih teretnih vozila da na području pojedinih policijskih postaja prometna policija može i njih isključivati iz prometa, ovisno o trenutnim meteorološkim prilikama i sigurnosnoj procjeni. Sve sudionike u prometu molimo za razumijevanje, kao i da poštuju upute prometne policije.
Problemi zbog vjetra

Vjetar dodatno otežava vožnju pa su samo za osobna vozila otvorene autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice i Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.

Na dionici autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Za sav promet zatvorene su ceste (zbog snijega ili drveća na kolniku):

-državna cesta Crni Lug-delnice (DC32) na predjelu Sović Laz,

-državna cesta DC32 državna DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno;

-županijske ŽC5032 Crni Lug-Gornje Jelenje (obilazak je DC32 Delnice-Crni Lug), ŽC5062 Lič-Lukovo;

-lokalna cesta Mlinari-Vrbovsko (LC58033),

-ŽC 5162 Smiljan-Rosulje-Novoselo (zbog vode na kolniku)

-LC58031 Zalesina-Stari Laz (obilazak Kupjak-Ravna Gora-Stari Laz(ŽC5034/1/ i ŽC5069).

Usporen promet zbog prometnih nesreća

Zbog prometne nezgode vozi se usporeno na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 225.+900 km u smjeru Zagreba, te na autocesti A1 na 71.-72. km u smjeru Splita.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...