Bernardić u Zadru: “Ne vidim po čemu se to ova Vlada bori za interese hrvatskog naroda”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić jučer je sudjelovao na radnim sastancima  s članicama i članovima SDP-a u Zadru, Otočcu i Ogulinu, gdje je govorio o nacrtu budućeg stranačkog programa „Za dobro društvo“ kojim se stranka modernizira i okreće budućnosti.

„Ovim programom obilježavamo jedan trenutak u hrvatskoj povijesti. On je danas u raspravi, tu među vama i on je za SDP temeljni krovni dokument. Donosimo ga u trenutku kad ova zemlja stari, izumire i iseljava. Istovremeno, predstavnici rigidne desnice iz davno zatvorenih ladica vade aveti poraženih ideologija koje onda produbljuju podjele u društvu. Građani od nas zahtijevaju da nudimo rješenja za probleme u hrvatskom društvu, a mi odgovaramo tako da na ovom dokumentu koji je temelj, baza, zajedno s njima pišemo ugovor s društvom, budući program za cijelu Hrvatsku“, rekao je Bernardić.

Kao i proteklih dana, predsjednik SDP-a je tijekom rasprave komentirao aktualnu političku situaciju na svim razinama, pri čemu je ponovio svoj stav da potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić mora otići, a dok se to ne dogodi „transparentan i pošten proces nagodbe u Agrokoru neće biti moguć“, smatra predsjednik SDP-a.

Bernardić je kritizirao i premijera Plenkovića rekavši kako ova Vlada nema niti viziju niti plana za budućnost, što je posebice vidljivo na primjeru Agrokora.

„Ne vidim po čemu se to ova Vlada bori za interese hrvatskog naroda. Plenković kad ide u Bruxelles ne zastupa hrvatske interese, on je samo briselski činovnik koji izvršava naredbe Europske unije.“

Na radnim sastancima članice i članove je upoznao s mjerama koje je SDP dosad predlagao u svrhu reforme radnog zakonodavstva, a istaknuo kako se ovim programom SDP obraća „malom, običnom čovjeku“ koji živi od svojeg rada te kako je danas gorući problem ove zemlje iseljavanje mladih.

„Vrijeme je da se u Hrvatskoj poveća iznos minimalne plaće. To su učinile zemlje poput Rumunjske i Bugarske i to pod cijenu negativnih mišljenja MMF-a. Ipak, te su se zemlje odlučile na taj potez jer znaju da im stanovništvo iseljava. Činjenica jest da je Hrvatsku u 2 godine napustilo 140.000 ljudi. To je danas najveći izazov u ovoj zemlji.“

Rekao je kako nije moguće graditi prosperitetnu zemlju i dobro društvo kad je u svijet rada u Hrvatskoj uključen tek svaki dvadeseti mladi do 24 godine ili tek svaki deveti stariji od 55 godina.

„Nijedno si društvo ne može dozvoliti takvo rasipanje svojeg najvrjednijeg potencijala. Uvažavajući rezultate istraživanja problema hrvatskog tržišta rada i preporuke akademske, poslovne i sindikalne zajednice, SDP je spreman krenuti u opsežne i sustavne reforme kako bi se povećala zaposlenost, od reformi pravosudnog sustava, javne uprave te naročito sustava obrazovanja, do sasvim konkretnih promjena na tržištu rada s ciljem produženja radnoga vijeka, promicanja samozapošljavanja i stvaranja malih poslova, unaprjeđenja sigurne fleksibilnosti, poticajne porezne politike, efikasnije korištenje aktivnih mjera zapošljavanja do jačanja lokalnih kapaciteta za zapošljavanje“, zaključio je Bernardić.

Na skupu  u Zadru sudjelovala je predsjednica Županijske organizacije SDP-a Zadarske županije i vijećnica u županijskoj Skupštini Renata Sabljar Dračevac, predsjednik GO SDP-a Zadar Antun Novoselović ,predsjednik GO SDP-a Biograd na Moru Zvonimir Petrović i predsjednik GO SDP-a Starigrad Zlatko Marasović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...