Objavljene preporuke za zaštitu građana od velike hladnoće

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke vezano za zaštitu od velikih hladnoća koje su posljednjih dana zahvatile Hrvatsku, a očekuju se i ovoga tjedan, navodeći što može nepovoljno utjecati na zdravlje i prouzročiti smrzotine, posebno kod kroničnih bolesnika, djece i starijih ljudi.

Smrzotine prvo zahvaćaju nos, uške i prste, ističu iz HZJZ-a, te napominju da se pravilnim postupanjem i pripremom mogu spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te vremenske pojave mogu prouzročiti. Kod niskih temperatura treba izbjegavati izlazak rano ujutro.

Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti preporučuje se da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kada su temperature vrlo niske. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka. Obvezni su kapa, šal i rukavice.

Ako već morate izaći, a temperature su niske, ističu iz HZJZ-a, glava se treba zaštititi kapom, ruke rukavicama, a usta prekriti šalom kako bi spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Važno je da je obuća topla i komotna, bez visokih peta. Visoka peta umara, kao i potpuno niska obuća.

Također se preporučuje da se na otvorenom ne ostaje dugo. Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama, stoji u prepopruci HZJZ-a.

Liječnici upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein.

Starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura pa im se osim praćenja vremenske prognoze preporučuje i da imaju termostat u kući.

Građanima se preporučuje i da budu u kontaktu sa starijim članovima obitelji. “Starije su osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona”, navode iz HZJZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...