Stopa PDV-a za smještaj i ugostiteljstvo u Hrvatskoj 10 posto?

Stopa PDV-a za smještaj i ugostiteljstvo u Hrvatskoj trebala bi se izjednačiti s onima koje imaju zemlje na Mediteranu, i to tako da od početka 2019. i na smještaj i ugostiteljstvo bude 13 posto, a da se u iduće tri do četiri godine smanji na 10 posto, prijedlog je iz studije o utjecaju stope PDV-a na turizam koja je u petak predstavljena u HGK.

Studiju “Analiza utjecaja stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva Hrvatske” izradila je konzultantska zagrebačka tvrtka HD Consulting u suradnji s još nekim institucijama i na inicijativu Udruge hotelijera pri HGK, a na gotovo sto stranica sadrži uz ostalo i procjenu izravnih ekonomskih i fiskalnih učinaka različitih stopa PDV-a na kumulativno razdoblje od pet godina, 2017. do 2021., uz usporedbu te stope u Hrvatskoj s konkurentskim zemljama Mediterana te ostatkom EU-a.

Zahtjevi su zapravo vrlo jednostavni i na tragu onoga što imaju konkurentske zemlje odnosno 25 zemalja članica EU-a, a to je stopa PDV-a za smještaj od 10 posto, rekao je predsjednik Udruge hotelijera pri HGK i nacionalne udruge hotelijera UPUHH Ronald Korotaj, koji smatra i da je sada pravo vrijeme za porezna smanjenja jer je pozicija turističke Hrvatske odlična, a i veliko je zanimanje investitora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...