Dan Sveučilišta: “Studenti, budite hrabri. Ostanite i gradite kvalitetan život u svojoj domovini”

“Naša su sveučilišna strateška jedra bila i ostala s prakticiranjem načela uključivosti, a ne isključivosti; neumornog dijaloga i argumentiranja, kontinuiteta razvoja u kojemu ne može svaka obrazovna politika stavljati svoju startnu crtu. Naše načelo nije preziranje tradicije i društveno-kulturnih vrednota, niti smo zbog toga društveni, gospodarski i kulturni uteg. Mi smo bogat razvojni lokalni, regionalni i nacionalni potencijal koji je spreman ostvariti više i bolje od učinjenoga, s ljudskim i drugim resursima, s dvogledom koji od osnivanja Sveučilište nije ispustilo iz ruku. To smo mi – Sveučilište u Zadru 2018. godine!”, poručila je rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican na Svečanoj sjednici u povodu Dana Sveučilišta – Dies academicus 2018., održanoj u Svečanoj dvorani.

Zahvaljujući svima koji su svojim dolaskom uveličali proslavu njegove 16. obljetnice – izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora Vesni Bedeković, predstojniku Ureda predsjednika Vlade i izaslaniku premijera Andreja Plenkovića, Zvonimiru Frki-Petešiću, brigadiru Goranu Huljevu, državnoj tajnici Branki Ramljak, predsjedniku HBK mons. Želimiru Puljiću, biskupu Mili Bogoviću, županu Božidaru Longinu, dogradonačelniku Anti Babiću, rektorima i prorektorima sveučilišta iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, dekanima i prodekanima, djelatnicima i studentima Sveučilišta u Zadru, rektorica Vican istaknula je kako je Sveučilište u 2018. godinu ušlo sa stabilnim razvojem onih područja koje si je zamislilo prije deset godina – tehničkih, prirodnih, biomedicinskih, interdisciplinarnih područja znanosti, upravo u smjeru društvene uključenosti, povezivanju visokog obrazovanja i istraživanja, osnivanjem doktorskih studija i promicanjem inovacijskih kapaciteta.

– Svjesni značenja naših studenata kao naše budućnosti nastojali smo učiniti sve da se konačno dovrši priprema dokumentacije i obavi kvalitetna prijava na odgovarajuće europske fondove s ciljem izgradnje novoga studentskog doma. S obzirom na to da nam ti novi smještajni kapaciteti još uvijek neće zadovoljiti sve naše potrebe za smještaj dovoljnoga broja studenata, s Gradom Zadrom pripremili smo zajednički zahtjev prema Ministarstvu državne imovine za dobivanje nekih do sada neiskorištenih prostornih kapaciteta u državnom vlasništvu, najavila je Vican.

Župan Longin rekao je kako Sveučilište s pravom gradi svoje ime na tradiciji sveučilišnog života iz 14. stoljeća, što je uz isto vrijeme veliki kapital i obveza.

– Zadarska županija sve ove godine surađuje sa sveučilištem na brojnim projektima. Upućeni smo jedni na druge jer radimo na zajedničkom cilju – mi stvaramo okvir za razvoj, a vi stvarate kadar koji će taj okvir popuniti. Pozivam studente da budu odlučni i hrabri, ali prije svega pošteni i vrijedni. Ostanite i gradite kvalitetan život u svojoj domovini, a mi kao nositelji javne vlasti dat ćemo svoj doprinos kako bismo vam to omogućili, pozvao ih je Longin.

Državna tajica Branka Ramljak pohvalila je Sveučilište zbog brojnih suvremenih dostignuća, pogotovo vezanih za jadransku regiju, kao što su pomorstvo, istraživanje mora i krša, u okviru istraživačkih centara.

– Zahvaljujući tim postignućima i međunarodnoj suradnji, najviše kroz program Erasmus+, Sveučilište je postalo privlačno stranim studentima, pa doprinosi internacionalizaciji visokog obrazovanja. Mladima se mora dati mjesto u društvu, ali i podloga za daljnje školovanje. Svi zajedno imamo snažan kreativni potencijal, kojim možemo razvijati Hrvatsku, rekla je Ramljak.

Izaslanik premijera Plenkovića Zvonimir Frka-Petešić rekao je kako je s oko 500 znanstvenika Sveučilište u Zadru najsnažniji pol razvitka sjevernodalmatinske i velikog dijela ličke regije. Zadarska znanstvena jezgra je na razini Hrvatske prepoznata prvenstveno kroz humanističke studije, ali je u posljednja dva desetljeća ostvaren iskorak na području prirodnih, tehničkih biomedicinskih i srodnih znanosti.

Svečanoj sjednici uz bivše rektore Damira Magaša i Antu Uglešića nazočili su i počasni doktori Doris Pack i Stjepan Krasić. U glazbenom dijelu nastupili su Gudački kvartet Zadarskog komornog orkestra i Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Zadru. Uoči Svečane sjednice, misu u kapelici sv. Dimitrija predvodio je zadarski nadbiskup mons Puljić, a obilježavanje Dana sveučilišta završava sutrašnjom promocijom doktora znanosti u Svečanoj dvorani, s početkom u 11 sati.

Dr. Brunislavu Marijanoviću počasno zvanje professor emeritus

Na sjednici je počasno zvanje professor emeritus dodijeljeno dr. Brunislavu Marijanoviću, arheologu koji je, kako je istaknuo promotor Ante Uglešić, proučavanjem prapovijesti, posebice neolitičkih nalazišta u zadarskoj okolici i šire, ali i kroz različite uloge na nekadašnjem Filozofskom fakultetu i današnjem Sveučilištu, pridonio njegovom razvoju. Odjel arheologije povezao je s različitim međunarodnim institucijama, podignuvši mu ugled u svijetu, rekao je Uglešić.

Nagrade studentima, djelatnicima i institucijama

Rektorica Vican dodijelila je nagrade i studentima, djelatnicima i institucijama s kojima je Sveučilište u prošloj godini ostvarilo zapaženu suradnju. Na temelju postignutih ocjena, znanstvene i stručne aktivnosti tijekom studija te aktivnosti izvan sveučilišta u akademskoj godini 2016./2017., nagradu rektorice dobilo je desetero studenata: Sara Bojić, Ivan Braica, Paula Pedić, Matej Požarina, Ana-Marija Prpić, Mateo Karlo Rados, Josip Šetka, Marija Škegro, Lucija Žilić i Mario Zulić.

Za izuzetna studentska sportska postignuća u 2017. godini rektorica Sveučilišta u Zadru dodijelila je plaketu Ženskoj ekipi Studentskog košarkaškog kluba Sveučilišta u Zadru, Muškoj ekipi Studentskog futsal kluba Sveučilišta u Zadru, Ani Bajok i Martini Žarković. Godišnjom nagradom rektorice zaslužnim djelatnicima nagrađeni su Voljena Mađerić, Zdravko Parač, Marijo Pinčić, Nenad Martinović, Natali Hrunčev, dr. sc. Ante Šiljeg i dr. sc. Zvjezdan Penezić. Zahvalnice su dodijeljene tvrtki Cromaris d. d., Vlatku Rolandu i tvrtki Prehnit d. o. o. te Marku Fabuliću i tvrtki Teodolit d. o. o.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...