Glavobolja, nesanica, umor… Kao podnijeti južinu i naglu promjenu vremena?

Nakon zimskih neprilika, snijega i hladnoće jedva ćemo dočekati buđenja uz temperature više od nule. Međutim, često se dogodi da nas prve južine i buđenje proljeća prikuju za krevet.

Skokovi temperature s niskih na visoke (i obrnuto) utječu na krvni tlak, srce i cirkulaciju općenito, što u konačnici može dovesti do raznih zdravstvenih problema poput glavobolje, nesanice i umora. Uz njih često dolazi i do osjećaja nervoze i razdražljivosti, donosi dnevnik.hr.

S obzirom na to da su meteorolozi najavili južinu u nadolazećim danima, velika je vjerojatnost da će meteoropate zapasti neki od ovih problema. U nastavku saznajte kako ih možete olakšati.

“Bilo koji oblik tjelesne aktivnosti u trajanju od najmanje pola sata dnevno, učinit će organizam stabilnijim i otpornijim na vremenske promjene.”

1. Pratite vremensku prognozu i pripremite tijelo na razlike u temperaturi

Kao što svakog jutra prije izlaska provjeravate kakva je temperatura kako biste donijeli odluku što obući, tako provjerite i razlikuju li se radikalno jutarnja i dnevna temperatura kako biste pripremili tijelo na ono što dolazi. Ako ste jedna od onih osoba osjetljivijih na promjene vremena, kod prvih simptoma glavobolje možete uzeti paracetamol i riješiti se ove neugodne pojave.

2. Izađite u prirodu i aktivirajte se

Svejedno je jeste li se odlučili na brzo hodanje ili ste dio aktivnog grupnog treninga, aktivnosti u prirodi pomoći će vam da se riješite stresa i bolje osjećate, a uz to vam mogu smanjiti šanse za pojavu glavobolje.

3. Neka vaša prehrana bude raznolika i puna vitamina

Zdrava i pravilna prehrana bogata voćem i povrćem dobar su preduvjet za ublažavanje negativnih posljedica vremena. Uz raznoliku prehranu važno je i redovito unošenje vode. Preporuča se dnevni unos od 2 do 3 litre.

4. Zamijenite kavu biljnim čajem

Kako bi se lakše nosili s meteoropatijom, pomoć možete potražiti u opuštanju s različitim biljnim napitcima ili obogaćivanjem obroka s dodacima prehrane. Biljni čajevi poput kamilice, pasjeg trna ili limete pomažu opustiti živce.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...