Krešimir Krolo o pitanju umiješanosti Crkve u Zakon o pobačaju: “Ako nismo sekularna država, teško da ćemo ikada biti država”

U svakoj državi pitanje odnosa Crkve i države predstavlja važno pitanje.

No, kako bi svim građanima jamčila neutralnost, država mora biti sekularna, točnije nadilaziti religijske, vjerske i svake druge osobne ili partikularne interese.

Pravno odvajanje države od Crkve važno je kako bi se održao pluralizam, odnosno kako bi država jamačila neutralnost, sigurnost i mir unutar društva.

No, jesmo li usitinu sekularna država, moderna i suverena u svakom smislu te riječi, više nego ikad zapitali smo se jučer kada je ministar zdravstva Milan Kujundžić obznanio javnosti kako će Katolička Crkva imati savjetodavnu ulogu u izradi Zakona o pobačaju.

Istaknuo je i kako je intencija čuvati život od začeća, što se kosi s odlukom Ustavnog suda prema kojoj je zabrana prekida trudnoće za žene protuustavna.

Sociolog dr. sc. Krešimir Krolo kazuje nam sljedeće:

Ako nismo sekularna država, teško da ćemo ikada biti država i to moderna i suverena u pravom smislu te riječi. A to nije dobra vijest niti za vjernike, jer vjerske norme ne mogu upravljati i nuditi adekvatne odgovore i rješenja na složenosti i izazove modernosti, objašnjava Krolo i napominje da, prije svega kao građanin, traži da se poštuje Ustav Republike Hrvatske po pitanju sekularne naravi naše države.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...