Teksašanin zaljubljen u Dalmaciju ulaže pola milijarde eura u Pašman

Projekt Pašman rivijera vrijedan pola milijarde eura ili 600 milijuna dolara ima investitora, Teksašanina Jeffa Blackarda iz investitorske tvrtke Blackard Global, milijunaša, građevinskog poduzetnika, prostornog inženjera i filantropa, zaljubljenika u hrvatsku obalu i Dalmaciju, koji je u Teksasu izgradio repliku gradića Supetra na otoku Braču i pretvorio ga u turističku atrakciju.

I dok su jedni iskazali svoje pohvale i zadovoljstvo uspjehu projekta, drugi su bili u nevjerici jer je projekt prošao već u prvom natječaju.

– Ovo je veliki uspjeh za otok Pašman i Republiku Hrvatsku. Projekt će biti zalog opstanka, života i rada na otoku i demografske obnove, uvjeren je Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman.

Nositelj projekta je Općina Pašman. Projekt će se razvijati u dvije faze tijekom narednih šest godina. Najam 260 hektara površine dvije uvale na južnom dijelu otoka Pašmana, Soline i Žinčena, je na 99 godina.

– Sretni smo jer veliki uspjeh dolazi nakon 15-ak godina intenzivnog rada na projektu, a već u prvom međunarodnom natječaju dobili smo respektabilnog investitora koji ima osjećaj i za prostor i otočne ljude, rekao je Zadarskom listu Ćosić.

– Iskreno, očekivali smo dvije ponude. Osim teksaškog konzorcija Blackard Global očekivali smo i zainteresirani konzorcij iz tvrtki više europskih zemalja. Nažalost, ne mogu vam dati ime i europske tvrtke iz konzorcija, kaže mr.sc. Eugen Sorić iz Preka, voditelja projekta i vlasnika konzultantske kuće Hosting International iz Zadra.

– Drugi dio natječaja odnosi se na izradu idejnog projekta usklađenog sa županijskim i općinskim prostornim planom. Kad Stručna komisija da zeleno svijetlo idejnom projektu Općinsko vijeće Općine Pašman donijet će odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja (UPU). Sve navedeno trebalo bi završiti za pet do šest mjeseci, dodaje Sorić koji nije skrivao zadovoljstvo uspjehom prve faze realizacije projekta.

Odluku o investitoru, u ovom slučaju o bonitetu tvrtke s minimalno 250 milijuna eura sukladno propozicijama javnog poziva, donijela je peteročlana Ocjenjivačka komisija (Krešimir Ćosić, predsjednik, članovi: Josip Burčul, Franko Kotlar, Ante Uglešić, Danijel Kušljić) uz pomoć Stručne komisije predvođene prof. dr. sc. Antom Uglešićem, predsjednikom, dok su članovi Mirjana Vitlov diplomirana inženjerka agronomije i ovlašteni krajobrazni arhitekt, te Eugen Sorić.

Prema uvjetima natječaja koji je objavljen na stranicama Općine Pašman, Narodnim novinama i službenom glasniku Europske unije, projekt Pašman rivijera je greenfield projekt koji uključuje izgradnju hotela, turističkih apartmana i vila s pratećim sadržajima i odgovarajućom infrastrukturom. Jeff Blackard, investitor, dužan je ishoditi sve građevinske dozvole, a u idućih pet godina u potpunosti izgraditi turističko naselje koje mora biti najmanje u kategoriji četiri zvjezdice i više.

– Točan broj kreveta i kategorija smještaja odredit će se u drugoj fazi natječaja, kada budu izabrana idejna rješenja zajedno s prostornim planom, ističe Sorić.

Područje obuhvata projekta je 260 hektara, smještenih uz 8 kilometara dugu obalu, od čega je 100 hektara građevinskog područja (dvije zone po 50 hektara sa zonom zelenila unutar koje je i približno 80 hektara za logistiku), a 160 hektara su površine rekreativno-poljoprivredne namjene.

– Općina Pašman daje pravo građenja i zakupa zemljišta tijekom ugovornog razdoblja od 99 godina uz dogovorenu godišnju naknadu. Za vrijeme trajanja ugovora investitor upravlja cijelim projektom, financira i snosi sve operativne troškove te brine o profitabilnosti projekta, zaključio je za Zadarski list Eugen Sorić.

U tijeku su razgovori s privatnim vlasnicima koji od 100 hektara građevinskog zemljišta imaju vlasništvo na oko 7,5 posto površine kako bi se riješio taj imovinsko-pravni problem u zoni oznake T2 namijenjenoj isključivo za izgradnju turističkog naselja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...