novi pravilnik

Više reda u kategorizaciji apartmana; Koji se iznajmljivači trebaju bojati novih pravila?

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Ministarstvo turizma odlučilo je uvesti više reda u kategorizaciju apartmana. Prema novom pravilniku koji bi trebao stupiti na snagu ujesen, svi vlasnici apartmana trebali bi proći jedinstven postupak kategorizacije kako bi se uskladili standardi kvalitete, što je uznemirilo mnoge od njih

Za razliku od hotela, koji imaju jedinstven sustav kategorizacije, u slučajuapartmana još uvijek nije uveden red na cijelom tržištu. Stoga se turisti često žale da nisu dobili kvalitetu koji su očekivali s obzirom na broj zvjezdica.

Problem je u tome što je na tržištu velik broj apartmana za koje nije provedeno usklađivanje s postojećim pravilnikom o kategorizaciji. Riječ je o iznajmljivačima koji su ishodili dozvole do 1. rujna 2007. i nisu bili obvezni uskladiti kvalitetu.

Stoga je Ministarstvo odlučilo ujednačiti kriterije za sve iznajmljivače s ciljem poboljšanja kvalitete usluge i standarda. Na taj način osigurat će se ravnopravan položaj na tržištu i veća zaštita potrošača.

‘Cilj rekategorizacije je usklađivanje jer zvjezdice trenutno ne znače ništa. Ako imate kvalitetan apartman, dobro prezentiran, kvalitetno oglašen, s dobrim komentarima i ocjenama te kategoriziran s tri zvjezdice, on na tržištu može postići znatno višu cijenu od apartmana kategoriziranog s četiri zvjezdice’, pojašnjava Anamarija Cicarelli, savjetnica za vlasnike obiteljskog smještaja.

Dakle rekategorizacija je neophodna da bismo uskladili ‘zvjezdicu koju nam daje tržište sa zvjezdicom koju službeno dobijemo’, jer jedino na taj način ona može označiti kvalitetu.

Prema riječima ministra Garija Capellija, prijedlog izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i pratećeg pravilnika o kategorizaciji i razvrstavanju objekata uskoro ide u javnu raspravu, a u planu je da primjena novih pravila krene najkasnije ujesen.

‘Izmjenama tražimo da svi budu jednako kategorizirani i da svake tri zvjezdice znače isto, što sada baš i nije slučaj. Važno je to da svi povećaju kvalitetu i nije moguće da se zbog novih izmjena zakona i pravilnika neki privatni apartmani zatvaraju, ruše, kažnjavaju ili slično’, poručio je ministar prilikom najave novih pravila.

Izmjena pravilnika zahvatit će oko 20.000 ‘starih’ iznajmljivača, onih koji su dobili kategoriju po pravilniku iz 1995. godine, a koji je vrijedio do 2007. godine. Oni će morati podnijeti zahtjev u lokalnim uredima za rekategorizacijom, a za usklađivanje će imati rok od četiri godine.

Pritom treba naglasiti da uvjeti u novom pravilniku neće biti ništa restriktivniji od onih iz aktualnog pravilnika donesenog 2016. godine.

Konkretno, rekategorizacija za stare ‘iznajmljivače’ znači da će oni koji nisu ulagali u objekte dobiti manji broj zvjezdica nego što ih imaju sada, dok će oni koji su unaprijedili kvalitetu smještaja i sadržaja dobiti isti ili čak veći broj zvjezdica.

‘Iznajmljivači koji ulažu u svoje objekte i prate trendove, a takvih je sve više, ne moraju se bojati rekategorizacije. Oni koji mogu biti oštećeni, na način da im se ukine neka zvjezdica, oni su koji zadnjih 20 godina nisu ulagali u svoj objekt. Nije u redu to da i jedni i drugi imaju istu zvjezdicu, to nije realno i u tom slučaju zvjezdica ne znači kvalitetu, a to nikome nije u interesu’, ističe Cicarelli.

Prema postojećem pravilniku, glavni kriterij za dobivanje kategorije je kvadratura i sastav apartmana. Tako, primjerice, za kategoriju dvije zvjezdice dvosobni apartman mora imati površinu od 35,5 do 36,5 kvadrata dok je za pet zvjezdica određena veličina od 66,45 do 68,5 kvadrata. Za apartmane s dvije i tri zvjezdice dovoljna je jedna kupaonica dok se za apartman s četiri zvjezdice traži kupaonica i zaseban zahod, a za pet zvjezdica dvije kupaonice.

Značajne razlike su i u standardu parkiranja automobila. Dok za apartmane s dvije i tri zvjezdice parking nije uvjet, vlasnici apartmana s četiri i pet zvjezdica gostima trebaju osigurati parkirno mjesto, pri čemu u slučaju najvišeg standarda ono mora biti natkriveno.

Što se tiče namještaja i opreme, pravilnik sadrži dvadesetak stavki kojima se reguliraju kvaliteta i dostupnost pojedinih kategorija namještaja. Pritom se najviše pozornosti pridaje kvaliteti i dimenzijama kreveta i madraca.

Apartmani s tri i četiri zvjezdice moraju imati dodatnu opremu poput sefa i ogledala za cijelu figuru. Ovisno o broju zvjezdica, oni se uvelike razliku u higijenskim standardima. Tako se, primjerice, u apartmanu s dvije zvjezdice plahte i jastučnice mijenjaju jednom tjedno dok se u apartmanu s pet zvjezdica mijenjaju svaki dan, piše Tportal.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar