Vlasnik restorana Anita od Martina Baričevića traži 185 tisuća kuna za stado janjaca koje je kod njega izjeo s općinarima

Načelnik Općine Jasenice i vlasnik jednog restorana u Zatonu Obrovačkom već godinama se spore oko nesvakidašnjeg incidenta. Naime, Milan Minja Anić, vlasnik restorana Anita, godinama tvrdi da mu je HDZ-ov načelnik Martin Barićević dužan 185 tisuća kuna zbog neplaćenih računa. Gostioničar uporno tvrdi da su načelnik i njegova općina od 2006. do 2010. besplatno jeli i pili u njegovu objektu.

Pojedeno stado

Slučaj je eskalirao 2013. godine, kad je u Slobodnoj Dalmaciji objavljen članak u kojemu se tvrdi da je načelnik, ako se dug preračuna u restoranski cjenik, pojeo čitavo stado janjaca kod Anića.

Kako se navodilo, između hrpe neplaćenih računa za priloge, vino i kolače, HDZ-ovac je ostao dužan gazdi restorana još 7500 kuna troškova za karmine nakon sprovoda načelnikova brata koji su, također, išli na račun općine.

Zbog tog članka načelnik Baričević optužio je Milana Anića za klevetu. Prije dva dana, u ponedjeljak, održano je ročište na Općinskom sudu u Zadru.

“Nije istina da sam pojeo stado janjaca”

Razgovarali smo s Martinom Baričevićem, načelnikom općine Jasenice. Zanimali su nas detalji sa suđenja.

“Nisam bio na sudu, bila je odvjetnica. Nema tu ništa novo, osim što se šire laži i neistine. Situacija je sljedeća: Ja sam dobio spor, nikakvog duga nemam. Tu nema ništa novo ni ništa staro. Vijest je da je laž. Nakon svih dobivenih sporova, ja sam ga tužio za klevetu. Rekao je da sam pojeo 200 tisuća kuna”, rekao nam je načelnik.

Uputio nas je u kronologiju događaja.

“On je novinarima tvrdio da sam izjeo stado janjaca. Onda sam ja njega tužio i na sudu se dokazalo da to nije istina. Novinari su bili svjedoci da je Anić to izjavio jer je negirao izjavu”, otkriva nam Baričević.

Pokušaj dramaturgije

Načelnik odlučno negira sve optužbe.

“Može netko kazati što hoće, ali u cijeloj priči se pokazalo da to nije točno. Sve je već pravomoćno riješeno. On je od toga pokušao raditi dramaturgiju i mene kazneno prijaviti, a dokazano je da ja to nisam izjeo. Računi su falsificirani i to je to. Na kraju svega sam poveo sudski postupak za klevetu. Sad bi sud trebao donijeti presudu za klevetu i bog te veselio”, dodaje HDZ-ovac.

Kad smo ga upitali da nam objasni situaciju s neplaćenim karminama, opet je rekao kako je sve na sudu riješeno.

“Sve je pravomoćno odbačeno. Ne mogu biti uvjerljiviji od toga. Što mogu? Da sam se skrivao, ne bih poveo postupak”, odlučno tvrdi načelnik.

“Stavite se vi u moju kožu”

Upitali smo ga kad je zadnji put bio u restoranu Anita.

“Nemam pojma, nekad od dvije i neke godine. Jednostavno ne želim ići tamo, stavite se vi u moju kožu”, kaže načelnik općine Jesenice.

Tužba za klevetu

Zanimalo nas je koliko traži od ugostitelja zbog klevete.

“Mislim da je 30 tisuća kuna”, odgovara nam.

Upitali smo ga je li to taman za dobru večeru.

“Ne znam, koliko bude”, rekao je načelnik Martin Baričević u razgovoru za Index.

Kažnjeni načelnik

Načelnik je 2008. godine kažnjen zbog uskraćivanja informacija. Naime, općina Jasenice postavila je betonski stupić u jednoj ulici i time zapriječila put jednoj obitelji do kuće. Temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, pismenim putem zatražili su od općine sve informacije.

Međutim, Općina i načelnik Martin Baričević ignorirali su njihov zahtjev i tako su počinili prekršaj. Baričević je morao platiti 7 tisuća kuna, a općina 30 tisuća kuna.

Također, u prosincu prošle godine Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Baričevića jer u imovinskoj kartici nije prijavio svu imovinu. Prema kartici, načelnik Jasenica posjeduje stan, kuću s okućnicom, vikendicu i dva zemljišta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...