Zanima vas što sve Facebook zna o vama? Pogledajte ovdje

Nakon nedavnog skandala sa predajom informacija o preko 50 milijuna ljudi tijekom Trumpove kampanje, Facebook se našao pred zidom.

Sve je besplatno, samo što zapravo nije

Društvena mreža, bez dvojbe, zna strahovito puno o nama. Facebook koristi brojne trikove kako bi o nama saznala čim više informacija čak i kada nismo na Facebooku, a to postiže pomoću niza drugih društvenih mreža i usluga koje, premda ne nose ime Facebook, spadaju pod doseg spomenute kompanije, piše tportal.hr.

Tako primjerice korištenjem Messengera radite praktički istu stvar kao da surfate i pišete statuse. Nimalo manje niste skriveni ni na stranicama koje imaju opciju ‘lajkanja’ putem Facebooka. Kliknete li ijednom na poznati palac gore, Facebook će to znati. Štoviše, skripta koju koristi velika većina popularnih web odredišta provjerava tko ih posjećuje bez nužnog lajkanja ili podjele.

Želite još? Vaš online profil nadopunjuju i informacije koje objavljujete na Instagramu te vrijeme aktivnosti na poznatom programu WhatsApp. Facebook, zahvaljujući nesavršenim propisima radi sve kako bi se domogao vaše online aktivnosti te ju unovčio prodajom oglašivačima.

Upravo zbog toga je, među ostalim, Facebook i dan danas besplatan.

Ovih dana orisnici sve češće gledaju u postavke Facebooka ne bi li otkrilio koliko puno spomenuta društvena mreža zna o njima. Evo kako to možete učiniti i vi.

Što Facebook zna o meni?

Prvo što morate učiniti je otvoriti vaš Facebook profil i pod značajkom Settings (Postavke) pronaći podgrupu (Reklame). Jednostavnija opcija je klik na ovu poveznicu.

Facebook točno prati što radite na internetu. Svaki put kada ga pokrenete on će registrirati jeste li to učinili preko aplikacije ili računala te time sakupiti dodante informacije. Tako, primjerice, društvena mreža može vrlo lako saznati model mobilnog uređaja kojeg koristite. Štoviše, čak i da ste ovog trena otvorili svježi profil, Facebook će zbog proširenosti svoje mreže za nadgledavanje, znati hrpu toga o vama. Ne vjerujete nam? Samo pogledajte dostupne kategorije u gore spomenutoj rubrici i sve će vam biti jasno.

Uglavnom, nakon što provjeri apsolutno sve što radite online, Facebook će napraviti vaš profil kojeg možete provjeriti klikom na ‘Your Categories’. Tamo ćete vidjeti informacije koje Facebook dijeli sa oglašivačima.

Kako reći ‘zbogom’ online praćenju?

Ova društvena mreža može saznati gdje živite, koji je vaš bračni status, koju tehnologiju koristite i tako dalje. Na sreću, informacije sakupljene o vama rijetko su stopostotno točne. Ako se ne slažete s nekim stavkama, uvijek ih možete prekrižiti, no iskreno – teško je procijeniti koliko to utječe na konkretni sadržaj reklama kojima vas Facebook bombardira cijeli dan.

Uvijek je, doduše, moguće Facebooku reći da vas ne tlači reklamama, no to ga i dalje neće obeshrabriti od sakupljanja vaših informacija. Jedini pravi način kako eliminirati Facebook iz života je prestati koristiti njegove usluge. Ako ste zagorjeli korisnik Facebookovih usluga poput Messengera, WhatsAppa ili Instagrama, ovaj bi zadatak za vas mogao biti prilično težak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...