Nemamo privatnosti; Facebook nije jedini koji vas prati, evo kako se zaštititi

Najveća društvena mreža na svijetu trenutno je na udaru kritika zbog zlorabe korisničkih podataka u skandalu s tvrtkom Cambridge Analytica. No, daleko od toga da je jedina koja se bavi takvim aktivnostima. Ovo su neki od alata koji mogu pomoći u zaštiti vaših podataka.

Mozillin Facebook Container

Mozillin Facebook Container je dodatak za web preglednik Firefox koji Facebook izdvaja u zasebni tab kako bi ograničio praćenje i pristup vašim podacima. Nije svemoćan, ali može u značajnoj mjeri otežati praćenje toga što radite van Facebooka.

Ghostery

Ghostery je noviji alat otvorenog računalnog koda za zaštitu privatnosti i blokiranje oglasa, namijenjen stolnim računalima i web preglednicima na pametnim telefonima. Dok surfate webom blokira tagove i trackere u JavaScriptu koji žele pratiti što radite. Može vam ponuditi pregled tih alata za praćenje kako bi ste mogli dati odobrenje za praćenje, u slučaju da to želite.

Brave

Brave je web preglednik s ugrađenim blokiranjem oglasa i trackera. Temelji se na istom web pregledniku kao i Googleov Chrome – Chromiumu – ali bez internetskih kolačića (cookies) koji vas prate. Ujedno dolazi s dijelom tehnologije korištene u web pregledniku Tor koja dodatno otežava praćenje.

CCleaner

CCleaner je softver koji uklanja nepotrebne i duplicirane datoteke s vašeg osobnog računala (PC ili Mac). To, između ostalog, uključuje datoteke s neispravnom ekstenzijom, nekorištene datoteke za pomoć, privremene internetske datoteke, povijest preuzimanja, kao i internetske kolačiće za praćenje.

uMatrix

uMatrix je proširenje (ekstenzija) za blokiranje trackera, namijenjena iskusnijim i naprednijim korisnicima. Dobar izbor ako želite sve odluke u zaštiti podataka pri surfanju donositi sami. Na raspolaganju je upravljačka ploča na kojoj možete staviti web odredišta na crnu listu, skupa s nepoželjnim skriptama, internetskim kolačićima, slikama…, piše tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...