Otpadić, maskota Edukacije o korisnosti otpada, posjetio i oduševio učenike u Kruševu, Obrovcu i Karinu

Jučer je  Otpadić , maskota Edukacije o korisnosti otpada tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije, posjetio najprije školu u Kruševu u kojoj je 14 djece sudjelovalo u radionici. Malim Kruševljanima jako se svidio Otpadić ili robot kako ga često zovu, dok im se ne predstavi. Pozdraviviši se s tamošnjim učenicima,  Otpadić se uputio se prema Obrovcu, gdje ga je čekalo 53 djece. Nastalo je opće oduševljenje poklonima koje je tvrtka Eko pripremila za njih. Zadnje odredište jučer je bila PŠ  Karin i njenih 13 učenika. Tamo su djeca oduševila edukatoricu Mirtu Matić, ali i Otpadića. Rastanak s njima je dugo trajao, puštena je i pokoja suzica zbog odlaska i svi su se  za uspomenu željeli slikati s Otpadićem. Ta im je želja ispunjena, pa je snimljena prava vesela eko fotografija.

U OŠ Obrovac, kao i u PŠ Kruševo i PŠ Karin, sudjelovali su učenici od prvog do četvrtog razreda. Spremno su prihvatili izazov pokazujući veliko znanje o tome u koju kantu ide koji otpad,  a zadatak Otpadića je bio samo utvrditi, obnoviti i usavršiti njihovo znanje.

Više od 1.500 učenika nižih razreda osnovnih škola iz Zadarske i južnog dijela Ličko-senjske županije od početka aktualne školske godine sudjelovalo je u edukativno-informativnom programu tvrtke Eko d.o.o. – Edukacija o korisnosti otpada. U sklopu edukativnih radionica učenici su kroz zgode i nezgode Otpadića, maskote napravljene od recikliranih materijala, učili u koji spremnik odložiti koru od banane, novine, staklo i plastiku odnosno čemu služe smeđi, žuti, plavi i zeleni spremnik te kako i sami doma mogu iskoristiti ono što bi inače odbacili da naprave neku novu stvar. Edukativni program pokrenut je u listopadu prošle godine, a radionice u više od 20 osnovnih škola vodila je Mirta Matić, stručna suradnica za promidžbu, edukaciju i arhiv u tvrtki Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije.

„Otpad nije smeće, već sirovina koju je potrebno selektivno prikupljati, obrađivati, reciklirati te vratiti u upotrebu. Time se smanjuje količina otpada i čuvaju priroda i okoliš. Međutim, da bi se uspostavio održiv kružni sustav gospodarenja otpadom potrebna je promjena svijesti i ponašanja građana naviklih na odlaganje svog otpada u jednu kantu. A da bi se to postiglo te se građane potaknulo na odgovorno ponašanje s otpadom, potrebno je krenuti od najmanjih nogu, jer su upravo djeca ta koja, ako im se pristupi na pravi način, najbrže i najučinkovitije usvajaju poželjne navike, a stečeno znanje kasnije prenose na svoje roditelje, bake i djedove, braću i sestre i ostale prijatelje“, poručila je Ljiljana Jurjević, voditeljica Odjela za odnose s javnošću, edukaciju i arhiv tvrtke Eko d.o.o.

Edukativne radionice tako su provođene u osnovnim školama od Zadra i Neviđana do Novalje i Gospića, a do sada su u njima sudjelovali učenici iz 26 osnovnih škole, koji su za iskazano zanimanje i aktivno sudjelovanje u radionici dobili su poklon pakete tvrtke EKO d.o.o. Radionice idu dalje, a cilj je obuhvatiti sve gradove i općine iz Zadarske i južnog dijela Ličko-senjske županije koji gravitiraju budućem Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje.

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje vrijedan je 377.326.793,56 kuna, a sufinanciran je sredstvima EU u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u udjelu od 70,652%. U sufinanciranju sudjeluju još i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 19,348% te Zadarska županija i gradovi i općine na području Zadarske i dijela Ličko-senjske županije s 10%.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...