Stručnjaci upozoravaju: “Za komarce je ovo odlična godina, rano su krenuli i bit će ih sve više”

Prof.dr.sc. Enrih Merdić s Odsjeka za biologiju osječkog sveučilišta za 100 posto pojasnio je kakva nas bitka s komarcima očekuje ove godine.

Koliko će relativno blaga zima i obilne padaline u ožujku utjecati na broj komaraca?
“Već utječu. Ukoliko ima dosta vode, komarci se razvijaju u velikom broju, a to se i dogodilo ove godine. Osobito to vrijedi za područje Save, ali i Drava je bila u povišenom vodostaju, pa je i ona ‘proizvela’ prvu generaciju komaraca.”

Je li sezona komaraca počela prerano?
“Komarci ne znaju za kalendar, već za uvjete. Ako su uvjeti dobri, oni se pojavljuju, ako nisu, nema ih. A sada su definitivno uvjeti povoljni, zato ih već sada ima, a kako stvari stoje, bit će ih i još.”

Prvi komarci koji su se pojavili se čine nešto veći no inače, a zadnjih godina posebno su nas plašili oni tigrasti.

Kakve su razlike među njima?
“Na kraju ispadne da su tigrasti ‘glavni’, no nije to baš tako. U Dalmaciji je tigrasti dominantan, u kontinentalnom području pak poplavni komarci i onaj ‘domaći’, obični komarac. Ima i tigrastog komarca, ali on nije tako jako prisutan, pogotovo ne u ovo doba godine. Za njega je malo prerano. Ovi ‘veliki’ su zapravo prva generacija komaraca koji nastaju, a to su šumski komarci. Nešto su fizički veći od ostalih vrsta i dosta su agresivni prema ljudima, odnosno antropofilni su i mogu biti velika smetnja.”

Koja je najbolja zaštita od komaraca?
“U unutrašnjim prostorima mrežice, repelenti, a u vanjskom prostoru nema vam velike pomoći. Osim što morate paziti da u svom dvorištu nemate leglo komaraca.”

Je li mit da konzumacija alkohola privlači komarce?
“Alkohol kao takav nema nikakvog utjecaja, sve ovisi o metabolizmu pojedinog čovjeka. Recimo, samo u jednom dahu čovjeka postoji oko 400 različitih kemijskih spojeva, od kojih su 100 atraktanti za komarce. Ovisno o tome koliko ih čovjek proizvede, toliko će biti atraktivan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...