Studijsko putovanje u Beograd pokazalo kako je suradnja ključ stvaranja novih ideja

U sklopu projekta CODE — Suradnja za razvoj prekograničnog poslovnog okruženja, kojeg Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA zajedno s nositeljem projekta Gradom Zadrom provodi u sklopu Interreg IPA CBC programa, organizirano je studijsko putovanje u Beograd od 18. do 20. travnja 2018. godine.

Osim predstavnika ciljanih organizacija iz zadarskog kraja, sudionici putovanja su bili predstavnici i partnerskih institucija iz Mostara, Tuzle i Nikšića. Kako je svrha ovog putovanja bila upoznati se s primjerima dobre prakse povezivanja znanstvenog i privatnog sektora te stvaranja uvjeta za razvoj poduzetništva u sektoru informacijskih tehnologija, sudionici su bili predstavnici Sveučilišta u Zadru, Hrvatske gospodarske komore, Inovativnog Zadra, Ustanove za razvoj inovacije, kompetencija i specijalizacije Zadarske županije – INOVACIJE, ali i sami programeri, te predstavnici partnerskih institucija – Grada Zadra i ZADRE NOVE.

Kakva su iskustva upravljanja coworking prostorima te pokretanja ICT klastera i tehnoloških parkova u Srbiji sudionici su iz prve ruke vidjeli kroz obilazak, razgovor i prezentacije u Impact Hubu Beograd, Smart Officu, Naučno tehnološkom parku, gdje je ujedno predstavljen i ICT klaster iz Novog Sada,  te ICT Hubu Playground i Startit Centru.

„Hub je zadruga 21. stoljeća.“ – istaknuo je Nenad Moslavac, osnivač i direktor Impact Huba Beograd. Svoj rad baziraju na dvije platforme, neprofitnoj kroz udrugu, i tržišno orijentiranoj kroz trgovačko društvo.

Zasićenje s radom u marketinškoj agenciji potaknulo je Miroslava Mijatova da pokrene coworking prostor – Smart Office koji danas u Beogradu radi na jednoj od najatraktivnijih adresa, na ulici Kneza Mihaila. Osim stalnih i povremenih korisnika prostora različitih poslovnih profila, kvalitetu njihove usluge prepoznali su i digitalni nomadi.

Suradnja između obrazovnog i poslovnog sektora iz prve je ruke viđena u Naučno tehnološkom parku. Impresivna zgrada na periferiji Beograda nedavno je uređena i dom je za brojne tvrtke koje su tu smjestile svoje tehnološko-razvojne centre. Naučno tehnološki park Beograd osnovan je u suradnji Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i Sveučilišta u Beogradu s ciljem stvaranja povoljnog okruženja za povezivanje gospodarstva i obrazovno-istraživačkih organizacija, prijenosa znanja, razvoja novih tehnologija, komercijalizacije inovacija, umrežavanja i stimuliranja rasta ekonomije zasnovane na znanju.

Dodatan način osnaživanja tvrtki iz istog sektora je kroz osnivanje tematskih klastera, pa je tako Milan Šolaja predstavio ICT klaster Novi Sad osnovan 2010. godine na inicijativu IT kompanija.

Kako je suradnja i povjerenje ključ uspjeha u zajedničkom radu više puta je istaknuo Kosta Andrić iz ICT Hubu Playground.

A da stvaranje nove IT generacije kreće još od malih nogu najbolje znaju u Startit Centru, pa tako uz coworking prostor, veliki naglasak stavljaju na obuke programiranja za sve uzraste s posebnim programom za djecu, a sve novosti iz svijeta IT-a redovito dijele i na svome blogu, a u svom prostoru imaju i bogatu knjižnicu sa stručnom tehnološkom literaturom koje je često nedostupna u Srbiji. Posebnost ovog prostora je i VR Lab, virtualni laboratorij s najsuvremenijom opremom, dostupan korisnicima 24 sata.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...