U Zadar stiže hvaljena predstava “Velika bilježnica” ZKM-a

U srijedu, 11. travnja u HNK Zadar s početkom u 20 sati pogledajte jednu od najpopularnijih predstava Zagrebačkog kazališta mladih, „Velika bilježnica” Ágote Kristof u režiji Edvina Liverića.

U predstavi redatelja i scenografa Edvina Liverića glume Petar Leventić, Vedran Živolić, Dora Polić Vitez, Marica Vidušić, Danijel Ljuboja, Dado Ćosić i Anđela Ramljak. Autorica dramatizacije i dramaturginja je Lana Šarić, autorica glazbe Merima Ključo, kostimografi Decker i Kutić, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

Predstava Velika bilježnica, po istoimenom romanu Ágote Kristóf, jedne od najkontroverznijih i najosebujnijih autorica suvremene europske književnosti, priča je o tragediji jedne obitelji, ponajprije tragediji djece u vrtlogu rata. Dvojica dječaka koji su se našli na samoj granici dviju zemalja usred ratnih sukoba, proživljavaju strahote koje ostavljaju neizbrisiv pečat na njihovim životima koji su tek započeli.

Velika bilježnica Ágote Kristof izuzetno je aktualno štivo. Danas smo nanovo svjedoci globalno rasprostranjena vala nasilja koji žrtve ne uzima samo na službenim bojnim poljima, nego i na mnogo pogubnije načine, Zlom koje nepovratno mijenja generacije koje imaju tu nesreću odrastati u doba i na teritorijima pogođenima ratom.

Kako preživjeti takvu sadašnjost, kako graditi budućnost, kako zaboraviti prošlost? O tome najviše možemo naučiti od djece. Katkad duboko i instinktivno pravedna, katkad zvjerski okrutna, djeca rata kao autodidakti knjigu svojih života ispisuju na otuđen, neočekivan, emocija naizgled lišen način, u epohi koja im nije ostavila drugi izbor.

“Velika bilježnica” (1986.) prvi je dio trilogije koja se nastavlja romanom “Dokaz” (1988), a zaokružuje “Trećom laži” (1991). Kao Mađarica rođena i odrasla u pograničnom području, koji su okupirale prvo njemačka, a potom sovjetska vojska, Ágota Kristóf emigrirala je 1956. u Švicarsku nakon krvava sovjetskog obračuna s mađarskim pokušajem kontrarežimske revolucije. Nastavila je pisati na francuskom, pretočivši svoja vlastita iskustva, sjećanja i traume u jedno od remek-djela suvremene europske književnosti, trilogiju koju šira javnost i većina čitatelja pamti ponajprije po “Velikoj bilježnici”, za koju je 1986. dobila Europsku nagradu za književnost pisanu na francuskom jeziku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...