Facebook razmatra uvođenje pretplate. Biste li je plaćali?

Facebook proteklih tjedana provodi istraživanje tržišta koje bi im trebalo dati odgovor na pitan je treba li Facebook uvesti opciju pretplate u kojoj onda ne bi bilo reklama ako bi to privuklo više ljudi da koriste tu društvenu mrežu, piše Bloomberg pozivajući se na upućene izvore.

Facebook je, pišu, razmatrao tu mogućnost i ranije, a sve se intenzivirao nakon nedavnog skandala s krađom podataka s te društvene mreže. Izvori koji su inzistirali da ostanu anonimni ipak navode da se ideja možda neće realizirati, a još uvijek se ne radi o konkretnim planovima.

Facebook je službeno zasad odbio komentirati mogućnost pretplate na tu društvenu mrežu u kojoj se korisnicima koji plate određen mjesečni iznos ne bi prikazivale reklame.

Nagađanja o takvom modelu raspirio je direktor Facebooka Mark Zuckerberg koji je, odgovarajući na pitanja u američkom kongresu prošlog mjeseca rekao da će “uvijek postojati besplatna verzija Facebooka, što bi značilo da postoji vjerojatnost i za verziju Facebooka koja će se plaćati.

Bloomberg piše da je Zuckerberg ozbiljno razmišljao o toj opciji, koja ne bi zamijenila postojeći poslovni model, nego bi bila usmjerena prema uklanjanju čestog razloga zbog kojeg korisnici napuštaju Facebook. Kompanija je prošle godine zaradila skoro cijeli svoj promet u iznosu od 41 milijardu dolara prodajući reklame targetirane prema paramentrima korisnika.

Ipak, prijašnja su istraživanja koje su provodili unutar Facebooka, pokazala da korisnici ne gledaju sa simpatijama na uvođenje pretplate, a jedan od razloga za to bi mogao biti je da je Facebook djelovao, a i danas djeluje, pod sloganom “Besplatan je i uvijek će biti”.

Ostvare li se nagađanja o uvođenju pretplate, Facebook bi i dalje bio besplatan za korištenje na način na koji se koristi sad, a pretplata bi funkcionirala kao opcija za one koji ne žele da im se na toj društvenoj mreži prikazuju reklame.

Podsjetimo, Facebook je u ožujku potresao skandal sa krađom podataka. Otkriveno je da je britanska tvrtka za političko savjetovanje Cambridge Analytica prikupila informacije o više desetaka milijuna računa korisnika bez njihove suglasnosti

Facebook se našao na udaru regulatornih tijela, zagovornika zaštite privatnosti i dioničara nakon skandala Cambridge Analyticom, koja je putem aplikacije za kviz povezane s Facebookom, na neprimjeren način prikupila gomile osobnih podataka.

No, najnovija anketa Reutersa i Ipsosa koja je objavljena jučer pokazuje da je većina američkih korisnika Facebooka ostala je odana toj društvenoj mreži unatoč skandalu.

Anketa je pokazala da Facebook zbog svega nije pretrpio štetu, barem što se tiče američkih korisnika. Polovica ispitalnih kazala je da tu društvenu mrežu koriste u istoj mjeri kao i prije, dok je četvrtina rekla da sada još više koriste Facebook, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...