Nikad veća kontrola ustaškog znakovlja na Bleiburgu, Želimir Puljić predvodi misu

Na središnjoj komemoraciji u povodu 73. obljetnice Bleiburške tragedije i hrvatskoga Križnoga puta na Bleiburškom polju u Austriji misu će predvoditi zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić, a molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešlić.

Nazočit će joj  predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, izaslanik predsjednice Republike bit će ministar državne imovine Goran Marić, a predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Na komemoraciji sudjeluju i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, zastupnici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović te tajnik Hrvatskoga sabora Davor Orlović.

“Ovogodišnjoj 73. komemoraciji za žrtve Bleiburske tragedije i Križnog puta austrijski mediji i dio javnosti poklonili su veliku pozornost. Prvi put su najavljeni protuprosvjedi Blajburškoj komemoraciji, a u središtu javnih rasprava se nalazi pitanje isticanja fašističkih simbola. Na Bleiburgu se odaje počast stradanju više desetaka tisuća hrvatskih civila i vojnika poražene NDH koji su se u svibnju 1945. u Austriji htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila Jugoslavenskoj vojsci. Na komemoraciju na Bleiburg uvijek dođe i nekolicina ‘ustaških nostalgičara’ s prepoznatljivim ustaškim obilježjima. Počasni bleiburški (PBV) u utorak je predstavio mjere, odnosno pravila ponašanja, donesene u suradnji s austrijskim crkvenim i državnim vlastima, radi dostojanstvenog održavanja subotnje komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije i hrvatskog Križnoga puta na Bleiburškom polju, kojima se najavljuje “nulta tolerancija” prema ustaškom i nacističkom znakovlju, piše Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...