Petrčane podnose kaznene prijave DORH-u protiv TZ Grada Zadra, a traže i administrativno odvajanje: “Ne pristajemo na potkupljivanje s par janjaca i gudina”

Na današnjoj konferenciji za medije Duje Stanišić izrazio je nezadovoljstvo mještana Petrčana odnosom Turističke zajednice Grada Zadra, zbog čega su, kao mjesto takozvane a klase, zatražili administrativno odvajanje.

Iz TZ nas uvjeravaju da nismo samoodrživi i samoisplativi, iako financije govore drugačije. Jedino smo mjesto u RH koje ima čak četiri hotela. Trebali smo biti ono što su Vodice Šibeniku i Opatija Rijeci, ali to nažalost nije tako. Prije mog dolaska, mjesni odbor je dobivao mrvice. Znate kako to kod nas ide; par janjaca, par gudina i sve u redu, izgurali smo godinu. Mi s tim nismo zadovoljni. Ministarstvu turizma smo stoga predali zahtjev za izdvajanjem. Pravno gledajući, kazano nam je, to učiniti možemo, jer imamo sve predispozicije za isto, ali politika je takva da se to ne čini.

Da su samostalni, prezentiraju kroz brojke, u mjesto bi mogli uložiti milijunski iznos i ne ovisiti o mrvicama koje dolaze iz Turističke zajednice koja ih degradira.

Prema svim parametrima svjedoci smo rasta turističkog mjesta Petrčane. Imamo sve više kapaciteta i sve brojnije dolaske gostiju. 2017. godine smo bili blizu 3 milijuna kuna uplate turističke članarine i boravišne pristojbe, a u istoj toj godini Turistička zajednica Zadra u Petrčane je uložila 430 tisuća kuna. 2012., 2013. godine uložili su u uređenje mjesta 200 tisuća kuna, 2014. 150 tisuća kuna, 2015. nula kuna, 2016. 1.200 kuna… Financijski, Petrčane su blizu Vira i Nina, puno ispred Zatona, Privlake , Ražanca, Vrsi… Kad bi bili samo svoji, puno bi se više ulagalo. Lani smo uplatili 2 milijuna i 200 tisuća kuna, od toga bi nama ostalo milijun i 116 tisuća kuna, od turističke članarine bi nam također ostalo 250 tisuća kuna i onda dolazimo do računice da bi Petrčane da je samostalno umjesto sadašnjih 400 tisuća kuna koje nam daje TZ Zadar imali na raspolaganju milijun i pol tisuća kuna.

Spremni su podnijeti kaznene prijave DORH-u protiv Turističke zajednice Grada Zadra.

Na rivu koju sada imamo čekamo jako dugo vremena. To je ujedno jedina investicija koja se radila na obalnom pojasu u zadnjih 30 godina. Međutim, iz TZ Grada Zadra nas uvjeravaju da su ulagali u obnavljanje obale i to u iznosu 140 tisuća kuna. Odgovorno tvrdim da se nikakvi radovi nisu izvodili do lani. U specifikacijama stoji i izrada pješačke staze benkovačkim kamenom u iznosu 50 tisuća kuna, za što također tvrdim da se u Petrčanima nije radilo, kao ni uređenje obalnog zida, za koje je račune izdala tvrtka Captos na čelu s inženjerom Antom Grgurovićem. Osim Captosa, tu je i Alfa gradnja koju vodi isti inženjer, a odgovorna osoba je Miroslav Stojanac koji je u rodbinskoj vezi s jednim od djelatnika tu u TZ-u. Na temelju svega toga ćemo podnijeti kaznene prijave DORH-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...