U srpnju lani u Zadarskoj županiji gorilo je 17.572 hektara zemlje, ove godine 78! 

Drastičan pad broja požara spram lani najviše se očituje u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, piše Tportal.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković objasnio je da su presudna dva faktora: s jedne strane bolje pripreme, organiziranost, koordiniranost i opremljenost svih snaga, a s druge priznaje i sreću da nas je priroda malo ‘pomazila’, ali da se ne ureknemo jer požarna sezona traje još gotovo dva mjeseca.

Dobra vijest je da je od početka ovog tjedna u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji angažirane su i bespilotne letjelice Ministarstva obrane, koje će nadzirati nepokriveno područje i ‘mrtve kutove’, pa u realnom vremenu slati dojave o izbijanju vatre.

Na zadarskom je području od 1. srpnja do 23. srpnja 2017. bilo 1258 požara, a ove godine u istom vremenu njih 557. Detaljnije, lani je gorilo 17.572 hektara zemlje, ove godine 78!

‘Treba priznati da su nam priroda i vremenske okolnosti ove godine išle na ruku, kao i činjenica da je prošle godine izgorjela iznimno velika površina, no mi smo potpuno spremni. Uostalom, i nadalje bilježimo intervencije na dnevnoj bazi, poput one u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je vatra ugašena sjajnom reakcijom zemaljskih i zračnih snaga, ili one na Hvaru, gdje su i bez pomoći iz zraka vatrogasci zaustavili požar. Naše snage su tijekom cijelog ljeta u velikom stupnju pripravnosti’, kaže Tucaković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...