Držite li laptop u krilu? Zbog ovoga možda ne biste trebali

Držanje u krilu, neredovito čišćenje i nepravilno odlaganje samo su neke od pogrešaka koje čini većina korisnika prijenosnih računala. Evo na što pripaziti i kako pravilno rukovati s laptopom kako bi radio dugo i ispravno.

Prijenosna računala, popularno još zvana laptopima, svoj su nadimak dobila jer su malena, lagana i mogu stajati na gotovo svim površinama, čak i na koljenima osobe koja ga drži. No to što se mogu držati u krilu, ne znači da je dobro za njih.

Stručnjaci kažu kako bi se prijenosna računala uvijek trebala držati u prostoru s dobrom cirkulacijom zraka kako bi se spriječilo pregrijavanje. Ovaj problem može uzrokovati ozbiljne kratkoročne i dugoročne štete.

Kako biste spriječili pregrijavanje, uvjerite se da nijedan od otvora za zrak nije blokiran. Otvori se obično nalaze na bočnim i stražnjim stranama uređaja, ali ih neki modeli imaju i na dnu. Stoga je najbolje da ih držite na podignutoj površini tako da zrak može doći do otvora. Važno je da računalo očistite jednom mjesečno jer prašina sprječava protok zraka i dovodi do pregrijavanja. No pazite da to činite na ispravan način – nikada nemojte puhati zrak u računalo, već pronađite nešto čime prašinu možete usisati.

Zbogom gledanju filmova u krevetu

Ako ga često držite u krilu, vrijeme je da prestanete. Upravo ovakav način korištenja najčešće dovodi do pregrijavanja. Nije ga dobro držati ni na krevetu, deki ili jastuku jer takve površine nisu dovoljno čvrste i blokiraju ventilaciju. Kao alternativu stolu možete koristiti stalak za laptop.

Nikada ga ne ostavljajte u stanju mirovanja ili spavanja – pobrinite se da je potpuno isključen. Nemojte ga držati na sunčevoj svjetlosti ili pored bilo kojeg drugog izvora topline. Ako je vaš laptop slučajno bio izložen ekstremno vrućim ili hladnim temperaturama, dajte mu vremena da se vrati na sobnu temperaturu prije nego što počnete raditi na njemu.

Laptop bi trebao stajati na stabilnoj površini. Najbolje je da ga držite i koristite na stolu te da na njega ne stavljate druge predmete.

Ne zanemarujte kabele za napajanje

Do problema s radom računala može doći, ako pazite na sve navedeno, a ne vodite brigu o kabelima za napajanje. Kabel ne smije biti savijen na bilo koji način i pripazite da vrh kabela nije oštećen. Također, nemojte kabele držati na podu, pogotovo ako su spojeni na električnu mrežu i računalo jer zapinjanje može baciti laptop na pod ili oštetiti utor za napajanje.

Kabel se obično sastoji od dva dijela, a na jedno od njih se nalazi AC adapter koji se također može pregrijati pa je važno da i on ima dobru cirkulaciju zraka. Prilikom odlaganja kabela, najbolje je da ga skupite u nabor (onako kako proizvođači isporučuju kabele za sve uređaje).

Posebnu pažnju obratite na zaslone jer su izrađeni od plastike i vrlo su krhki. Preporuča se da ga ne dirate prstima ili olovkama. Važno je znati kako i mala količina vlage može oštetiti računalo pa pića držite dalje od prijenosnog računala i nemojte ga čistiti vodom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...