Europa u borbi s visokim temperaturama: U Njemačkoj se topi avionska pista, u Londonu ne radi željeznica

Neuobičajeno visoke temperature u Njemačkoj svima otežavaju život, a zbog vrućine koja je deformirala betonsku pistu neko vrijeme je bila zatvorena i zračna luka u Hannoveru. “Zbog pucanja betonskih ploča uslijed vrućine morali smo na neko vrijeme zatvoriti pistu”, priopćila je zračna luka Hannover dodajući da 41 zrakoplov nije poletio a 44 zrakoplova su usred sezone ljetnih odmora bili prisiljeni sletjeti u neku drugu zračnu luku.

U zračnoj luci više od 200 putnika čekalo je popravak piste i nastavak puta. Na jugu Njemačke, u saveznoj pokrajini Baden-Wuerttemberg, na dvije državne autoceste je zbog slične pojave podizanja betonskih ploča brzina ograničena na 80 km/h. Na teren su izašli radnici koji popravljaju ceste.

Hamburški vatrogasci posljednjih dana svojim vozilima prskaju biljke po gradskim parkovima koje kao i većina vegetacije u Njemačkoj trpi zbog visokih vrućina. Poljoprivrednici iz sjevernih dijelova Njemačke već sad otpisuju dijelove žetve a zbog sporog rasta trave strahuje se da neće biti dovoljno stočne hrane. Goveda osim toga pate i zbog jakog sunca.

“Goveda se najbolje osjećaju pri temperaturama do 10 stupnjeva. Trajnu temperaturu preko 30 stupnjeva krave teško podnose“, kaže za agenciju dpa poljoprivrednik Jan Koerte iz udruge stočara Mecklenburga. On također kaže da su goveda osjetljiva na sunce. “Ne moramo ih doduše mazati kremom za sunčanje, ali krave u svakom trenutku moraju imati dovoljno hlada“, kaže Koerte.

Vrućinu nije dobro podnijelo ni nekoliko stotina posjetitelja koncerta kantautora Eda Sheerana u Hamburgu. “Više od 330 posjetitelja smo tretirali zbog problema s cirkulacijom, 12 ih je zadržano u bolnici“, rekao je predstavnik Crvenog križa. Na koncertu na otvorenom u Hamburgu su tijekom koncerta zabilježene temperature preko 35 stupnjeva.

Za petak su meteorolozi najavili rekordne temperature od 38 stupnjeva nakon čega bi vrućina trebala posustati, ali ne osjetno. Klimatolozi Nijemcima poručuju da se ubuduće pripreme na rekordna ljeta. “Ono što sad izgleda kao ekstremna toplina uskoro bi mogla postati redovita pojava. Od industrijske revolucije temperatura u Njemačkoj se u prosjeku povisila za 1,4 stupnja”.

U Londonu se temperatura jučer popela do 34 stupnja Celzijeva, a danas će mjeriti i 35. Za sutra su meteorolozi najavili vrhunac toplinskog vala – temperatura bi mogla srušiti dosadašnji rekord, 38.5 stupnjeva. Otkazani su vlakovi i podzemna željeznica u namjeri da se tračnice zaštite od pucanja. Građani su bijesni i osjećaju se opljačkano jer ne mogu koristiti uslugu koju plaćaju, javlja Daily Mail.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...