Windowsi 10 uskoro će “pametnije” birati vrijeme za resetiranje

Otkako su se Windowsi 10 pojavili u široj upotrebi, korisnici Microsoftu prigovaraju što se ovaj OS samostalno resetira “kad god zaželi” – tj. nakon što povuče i instalira pojedine manje ili veće nadogradnje. Možda i najveći problem za korisnike koji su navikli na stare Windowse jest činjenica što se sve ovo događa u pozadini, i što je cijeli proces nadogradnje i ponovnog pokretanja računala teško kontrolirati, ali i nadzirati.

Nebrojeni su korisnici zbog iznenadnog resetiranja izgubili sate rada, žalili se, pa ih je Microsoft nedavno poslušao i ugradio opciju “Active Hours”. Pomoću nje ne možemo u potpunosti kontrolirati nadogradnje i resetiranja sustava, ali barem ih možemo odgoditi za nekad izvan radnog vremena. U Redmondu sada žele otići korak dalje i još umanjiti smetnju koju predstavlja samostalno resetiranje računala – ali su, čini se, do toga odabrali teži put.

Umjesto da jednostavno (kao i prije) korisnicima daju na izbor žele li i kada ponovno pokrenuti svoje računalo, u Microsoftu su tu zadaću odlučili povjeriti – umjetnoj inteligenciji. Najnovija Insider nadogradnja (Windows 10 Insider Preview Build 17723 (RS5)) koristi napredni model za predviđanje ponašanja korisnika. On pokušava iz navika korištenja računala “zaključiti” kada je najbolji trenutak za resetiranje, odnosno kada bi korisnika to najmanje moglo omesti u normalnom radu.

“Ne samo da ćemo provjeriti koristite li računalo aktivno prije nego ga resetiramo, nego ćemo i pokušati predvidjeti jeste li nakratko ostavili uređaj kako biste otišli po kavu, da bi se ubrzo vratili”, kažu iz Microsofta. Tako bi se Windowsi trebali sami od sebe ponovno pokretati samo kada su “sigurni” da to nije u krivo vrijeme za njihovog korisnika.

Ovaj model već je testiran i polučio je dobre rezultate, kažu, a fino podešavanje istoga vrlo je jednostavno. Insideri koji instaliraju ovu verziju imat će mogućnost i prijaviti slučajeve kada ovaj “pametni” sustav krivo procijeni da je vrijeme za resetiranje, čime će se modeli strojnog učenja dodatno trenirati na stvarne uvjete rada. Prođe li sve kako treba, u nekoj od sljedećih nadogradnji ova bi mogućnost mogla stići i do “običnih” korisnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...