Bolest potvrđena u Hrvatskoj; Prenose je komarci, izaziva tešku upalu mozga, čak i smrt

Kod četvero pacijenata u Hrvatskoj laboratorijski je potvrđena groznica Zapadnog Nila, izazvana istoimenim virusom, javlja Novi list.

Riječ je o virusu koji prenose komarci, a može izazvati teške oblike upale mozga i moždane ovojnice pa čak i smrt.

Slučajeve zaraženih potvrdio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Dvoje oboljelih je s područja Osijeka, jedan je iz Karlovca, dok je četvrti slučaj državljanin Srbije koji je boravio u Hrvatskoj. Svi su oboljeli hospitalizirani.

Virus Zapadnog Nila u Hrvatskoj se prvi put pojavio 2012. godine, a od tada je zabilježeno ukupno 38 oboljelih i jedan smrtni slučaj. Evidentira se, međutim, samo manji dio zaraženih, jer je bolest u pravilu blaga i najčešće prolazi bez simptoma.

Procjenjuje se da 80 posto zaraženih uopće nema simptome, a oko 20 posto razvije bolest s blažim simptomima nalik prehladi ili gripi – povišenu temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima, mučninu i povraćanje. Najrizičnija skupina za obolijevanje su osobe starije od 50 godina.

Teški oblici groznice pogode oko jedan posto zaraženih, a tada se, kako virus zahvaća središnji živčani sustav, u pravilu razvije meningitis ili encefalitis, donosi Novi list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...