hvalevrijedno

Filter cigarete razgrađuje se 10 godina, evo kako su na Pagu riješili problem s opušcima na plaži

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Pod pokroviteljstvom Zadarske županije – UO za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša i Turističke zajednice grada Paga, udruga Volim Vlašići u sklopu projekta „Molimo ne bacajte opuške, naše ribe i ptice ne puše“ postavila je na plaži u Vlašićima 3 info table s besplatnim papirnatim pepeljarama za pušače te nosače s pepeljarama u nekoliko obližnjih ugostiteljskih objekata, piše Portal otok Pag.

Ciljevi projekta:

smanjenje onečišćenja plaže od opušaka,

poticanje na odgovornije ponašanje pojedinca; mještana, turista i posjetitelja,

očuvanje prirode i bioraznolikosti uvale Vlašići kroz edukaciju, informiranje i senzibilizaciju javnosti,

briga za zaštitu prirodnih ljepota, biljnih i životinjskih te endemskih vrsta na zaštićenom području s naglaskom na uvalu Vlašići i ekološku mrežu Natura 2000

– Opušci od cigareta na svjetskoj razini zauzimaju visoko mjesto te iz godine u godinu predstavljaju sve veći ekološki problem na svjetskim plažama pa tako i na plaži u uvali Vlašići. Iako se plaža u ljetnim mjesecima čisti na njoj ne postoje posebni koševi ili pepeljare za odbačene opuške niti se koristi specijalni alat kojim bi se isti pokupili. Broj dnevnih posjetitelja i kupača prelazi brojku 300 a od toga ih je sigurno pola pušača. Većina tih opušaka nažalost završi u pijesku ili u moru pod utjecajem oseke i plime. Razgradnja opuška traje do 6 mjeseci a filter cigarete koji je napravljen od spužvastog materijala upija vlagu i povećava svoj volumen pa se teže može i razgraditi. Procjenjuje se da njegova razgradnja traje do 10 godina. Mala djeca koja se igraju u pijesku, ribe, ptice i ostali organizmi koji žive u uvali Vlašići direktno su pogođeni zagađenjem plaže od opušaka cigareta. Ne poduzmemo li uskoro neke mjere moglo bi doći do većeg ekološkog zagađenja. Uvala Vlašići je 2014-te godine zbog svoje biološke i krajobrazne raznolikosti proglašena Natura 2000 zaštićenim morskim područjem pod oznakom HR3000044. Unatoč dobroj očuvanosti staništa, glavne prijetnje su mu prekomjerna urbanizacija i betonizacija obale, prekomjeran izlov njegovih bioloških bogatstava te onečišćenje. Upravo iz tog razloga smo pokrenuli ovaj pilot projekt te na plažu postavili 3 table s nosačima u kojima se nalaze besplatne papirnate pepeljare za pušače te nosače u nekoliko obližnjih ugostiteljskih objekata, izjavila je Ana Žunić predsjednica udruge Volim Vlašići.

Prednosti papirnatih pepeljara:

sprječavaju bacanje opušaka na plaži

ekološki prihvatljive i 100% razgradive – izrađene korištenjem razgradivih materijala

ponovno upotrebljive – mogu se iskoristiti nekoliko puta

besplatne, sigurne i jednostavne za montažu i uporabu

idealne za informiranje i educiranje pušača, posjetitelja i turista
zadovoljavaju navike pušača

pomažu u sprječavanju tj. izazivanju požara bacanjem opušaka u prirodu
mogu se baciti i u obične kante na plaži

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar