Ne pijete riblje ulje? Donosimo 10 stvari koje će se dogoditi vašem tijelu ako ga počnete koristiti

Riblje ulje jedan je od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina u prirodi koje imaju ključnu ulogu u funkciji mozga, smanjuju rizik od srčanih bolesti, utječu na kolesterol u krvi, na visoki krvni tlak, pogoduju liječenju nekih psihičkih oboljenja.

Neke od najboljih riba koje možete jesti kako biste dobili što više ribljeg ulja su:

  • losos
  • haringa
  • bijela riba
  • sardine
  • inćuni

Dostupni su i dodaci prehrani s ribljim uljem.

Saznajte koje vam sve dobrobiti može donijeti riblje ulje.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Masne omega-3 i omega-6 kiseline kojih ima u ribljem ulju smanjuju rizik od srčanih bolesti, jer razina triglicerida pada te se krvni tlak smanjuje.

Za zdravlje mozga

Omega-3 sadrži DHA ili dokozaheksaensku kiselinu koja odražava stanične membrane zdravima i jača vezu između živčanih stanica. I zato je riblje ulje odlično za sprječavanje Alzheimerove bolesti. Brojne studije također su pokazale da riblje ulje stimulira funkciju mozga i poboljšava vrijeme reakcije te brzinu donošenja odluka.

Bolji imunitet

Dodatan izvor omega-3 koji se nalazi u ribljem ulju potiče proizvodnju prostaglandina. Oni jačaju imunitet te pomažu tijelu da se bolje othrva infekcijama.

Bolja izdržljivost

Nakon redovitog uzimanja ovog nutrijenta tijelo, tijekom dugotrajnih vježbi počinje koristiti masnoću spremajući glikogen za teže vježbe. To povećava energiju i vrijeme koje ćete provesti vježbajući.

Rizik za probleme vezane uz motoričke sposobnosti će se smanjiti

Sredinom prošlog stoljeća uočeno je da ljudi koji žive u blizini mora i jedu ribu, rjeđe imaju bolove u zglobovima. To je zato što zglobovi trebaju masnoće: bez masti, zglobna tkiva gube elastičnost što na kraju dovodi do ozljeda. Naravno, riblje ulje nije vrlo učinkovito u liječenju artritisa, ali svakako je izvrsno za sprječavanje ovog problema.

Više energije

Tijekom studija gdje su sudionici morali procijeniti učinak uzimanja omega-3 kiselina, tvrdili su da je broj upalnih procesa i intenzitet bolova u mišićima nakon vježbanja smanjen. Redovito uzimanje ribljeg ulja će vam svakako pomoći da trenirate češće i uz veći intenzitet.

Lakše nošenje sa stresom

Polinezasićene kiseline mogu povećati proizvodnju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje. Dakle, lakše ćete se nositi sa stresom. U nekim slučajevima, riblje ulje je čak propisano djeci s poremećajem hiperaktivnosti i deficitom pozornosti.

Smanjuje očni tlak

Liječnici znaju propisati riblje ulje za one koji imaju glaukom. Masne kiseline naime pomažu ukloniti očnu vodicu što rezultira nižim očnim tlakom. Naravno, riblje ulje ne može se uzimati kao punopravni lijek, ali mnogi znanstvenici ipak smatraju da dodatni izvori omega-3 mogu biti način za sprječavanje bolesti oka.

Ljepša koža

Riblje ulje ima pozitivan utjecaj na kožu jer omega-3 kiseline mogu pohraniti kolagen – elastični temelj naše kože koji sprječava pojavu bora. Dob i konstantan stres smanjuju količinu kolagena te koža postaje suha.

Dodatni izvor polinezasićenih masnih kiselina također mogu pomoći kod akni.

Lakše ćete izgurati dijetu

Tijekom istraživanja, znanstvenici su otkrili da redovito uzimanje ribljeg ulja smanjuje apetit i stvara osjećaj sitosti.

Prema podacima iz istraživačke studije, riblje ulje može čak imati pozitivan utjecaj na osobe sa shizofrenijom i drugim mentalnim bolestima.

Također, neki znanstvenici smatraju da dodatni izvor omega-3 povećava sposobnost tijela da razbije masnoće.

Dakle, umjesto da pohranjuje masti, tijelo će ih koristiti kao izvor energije za svakodnevne aktivnosti. Najvažnija stvar koju treba zapamtiti o ribljom ulju je da ima puno kalorija, piše portal Živim.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...