KARDIOLOZI TVRDE Ova riba je odlična za srce

Smrt od kardiovaskularnih bolesti skočila je globalno s 12,1 milijuna iz 1990. godine na 20,5 milijuna u 2021, prema izvještaju Svjetske federacije za srce (VHF) iz svibnja 2023, piše N1.

Iako je broj prilično zastrašujući, na sreću, veliki broj ovih stanja može se spriječiti ili kontrolirati zdravim načinom života: vježbanjem, upravljanjem stresom, izbjegavanjem pušenja i pijenja alkohola i uživanjem u zdravoj, uravnoteženoj prehrani.

Prehrana za očuvanje zdravlja srca obično uključuje lisnato povrće, mahunarke, orašaste plodove, maslinovo ulje, bobice i ribu.

“Konzumacija ribe je dio dobro poznate, globalno prihvaćene tradicionalne mediteranske prehrane. U nekoliko studija je dokazano da je ovakva prehrana povezana sa smanjenom stopom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti“, kaže kardiolog Mustali Dohadwala za Parada, prenosi Danas.rs.

Omega-3 masne kiseline u lososu

Međutim, prema kardiolozima, jedna vrsta ribe posebno se ističe po blagodatima za zdravlje srca – losos. Tvrde da je ova riba najzdravija za srce zahvaljujući visokoj razini omega-3 masnih kiselina, a i sami je jedu nekoliko puta tjedno.

“Dokazano je da omega-3 masne kiseline snižavaju razine triglicerida, smanjuju vaskularnu upalu i smanjuju rizik od aritmija“, kaže kardiolog.

Kardiolog zaključuje: “Istraživanje je pokazalo da konzumacija ribe četiri puta tjedno ili više može smanjiti rizik od srčanog udara. Čak i samo dvije porcije ribe tjedno mogu smanjiti rizik od smrti kod ljudi kojima je već dijagnosticirana kardiovaskularna bolest“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...