Zbog lake dostupnosti na lokacijama poput Novalje, kokain se proširio među mladima, ovisni i maloljetnici

Ilegalne plantaže koke u Kolumbiji dosegle su prošle godine rekorde u proizvodnji. Površina na kojoj se uzgaja biljka od koje se dobiva kokain porasla je za 17 posto, na 171.000 hektara, u odnosu na 2017., podaci su koje donose Ujedinjeni narodi. Taj podatak konkretno znači da je proizvodnja kokaina porasla 31 posto, na gotovo 1400 tona.

Na problem širenja zlouporabe kokaina i u Hrvatskoj upozorava hrvatski doajen u borbi protiv ovisnosti dr. Slavko Sakoman.

“Osnovni je razlog širenja zloupotrebe kokaina u nas njegova dostupnost. Ona se povećava pa se vrlo lako može i zaključiti zbog čega je on prisutniji u nekim primorskim gradovima poput, recimo, Pule ili Novalje, a nije toliko prisutan u Bjelovaru. Ta dostupnost dovela je i cijenu grama na prosječno oko 600 kuna, ovisno o koncentraciji i čistoći. Žalosno je što se zbog svega toga kokain proširio i među mladima, posebno je tu pogođena romska populacija na istoku Zagreba gdje čak ima slučajeva da su ovisnici malodobne osobe”, rekao je Sakoman.

Krivac je svemu tome izostanak konkretnih vidova borbe protiv ovisnosti, kaže Sakoman.

“Ukinimo Ured za borbu protiv zlouporabe droge ako je on nemoćan, odnosno ostao bez mehanizama za utjecanje na druge strukture kako bi se odlučnije krenulo u borbu protiv tako teških narkotika. Da je problem doista realan i težak, svjedoče i analize vode koje su u više gradova pokazale znatno povećane koncentracije kokaina”, upozorava Sakoman.

Prema izvješću Europskog nadzornog centra za drogu i ovisnost (EMCDDA), kokain je jednom u životu probalo oko 17 milijuna odraslih Europljana uključujući 2,3 milijuna mladih koji su ga koristili lani. Prema tom izvješću, kokain u Europi dostigao je najveću razinu čistoće u posljednjem desetljeću. To izvješće temeljeno na analizi otpadnih voda pokazalo je kako je dnevna potrošnja kokaina u Zagrebu u posljednjih godinu dana porasla sa 162,3 miligrama na 216,3 miligrama (+33%) na tisuću stanovnika.

Već je 2014. godine primijećena povećana dostupnost kokaina u nas. Prema “Istraživanju kvalitete života studenata” (ERF, 2014.) 10,8% studenata izjavilo je da bi došlo vrlo lako ili lako do kokaina. Kao mjesto nabave najviše ih je izjavilo (41,7%) da im je dostupan u javnim prostorima zatvorenog tipa (klub, kafići…), kako se navodi na stranicama Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...