Djeca nasljeđuju inteligenciju od mama

Tema o kojoj svi roditelji vole raspravljati, kako ozbiljno, tako i u šali, jest – od koga su djeca naslijedila svoju inteligenciju?

Ali zapravo postoji znanstveni razlog zbog kojeg djeca nasljeđuju svoju inteligenciju od svojih majki. Više studija, naime, pokazuje da je X kromosom odgovoran za ‘prijenos’ inteligencije.

Žene imaju dva ta kromosoma (XX), a muškarci imaju samo jedan (XY) – tako da je dvostruko vjerojatnije da će djeca od njih naslijediti inteligenciju nego od očeva.

Bilo je nekoliko studija koje su se time bavile tijekom prošlih nekoliko godina. Jedna studija u Odjelu za medicinsku istraživanja za društvene i javno zdravstvene djelatnosti u Glasgowu otkrila je da djeca ‘imaju tendenciju da inteligencijom budu sličnija majkama’.

Istraživači su intervjuirali djecu svake godine od njihove 14 do 22 godine, uzimajući u obzir različite čimbenike poput obrazovanja i društveno-ekonomskog statusa. Otkrili su da su najbolji prediktor inteligencije upravo njihove majke – IQ mladih ljudi bilo je oko 15 bodova različito od IQ-a majke.

No, svi znanstvenici ne slažu se s ovim osnovnim principom X kromosoma. Ostali istraživači naglasili su da genetika nije jedini faktor u određivanju inteligencije djeteta.

Prema Psychology Spotu, procjenjuje se da je 40-60% inteligencije nasljedno – ostatak dolazi iz našeg okruženja. Tako majke i tate mogu igrati važnu ulogu u emocionalnom i intelektualnom razvoju svoje djece izgradnjom samopouzdanja, igranjem i podučavanjem novih vještina, prenosi RTL.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...