Ovih 9 vrsta hrane izazivaju ovisnost

I u zdravom režimu prehrane ponekad se pojavljuju prave kalorijske  bombe – doduše, u manjoj mjeri. Međutim, upravo tu je problem: užasno je teško jesti umjereno ako ono što jedemo izaziva ovisnost!

Kako ubuduće ne bi više jela takve namirnice – koje nisu dobre ni za figuru, a niti za zdravlje – otkrivamo koje namirnice trebaš izbjegavati i što možeš jesti umjesto njih.

1. Pizza

Žalosno je, ali istinito: pizza i slična jela (npr. lazanje), osim što su masna, tjeraju nas da tražimo repete. Osobito prerađene namirnice, dakle, gotove pizze, potiču naše tijelo da traži još. Previše takve hrane u konačnici loše djeluje na krvne žile i tkivo.

Što jesti umjesto toga: ispeci domaću pizzu sama! Koristi (na primjer) pirovo brašno, manje ulja, mozzarellu i što više povrća.

2. Šećer

Najpoznatiji „izazivač ovisnosti“ je šećer. Naše tijelo reagira na njega kao na alkohol te ga zbog toga treba izbjegavati u širokom luku. Pokoji keks ili krafna ponekad su sasvim OK, ali ipak su opasni za razvijanje ovisnosti. Naš mozak vapi za time da ispusti dopamin – tvar koja nastaje kao „nagrada za nešto“. Zbog toga rijeko pojedemo samo jedan komad.

Što jesti umjesto toga: odluči se za steviju umjesto šećera u kavi i čaju ili za porciju jagoda umjesto čokolade.

3. Dijetalni sokovi

Cola-light ima sladak okus, ali sadrži umjetne zaslađivače. A oni su, poput prirodnog šećera, nezdravi (kojeg li čuda!) te izazivaju ovisnost. Osobito su problematični dijetalni napitci: naše tijelo primijeti da pravi šećer nije dospio u tijelo, pa onda traži još. Zbog toga nam se još više jede nešto slatko. Jednako vrijedi i za „light“ proizvode (na primjer, malomasni sir).

Što piti umjesto toga: uzmi naranču, mandarinu, limun i slično voće, kako bi „dosadnoj“ vodi dala slatki okus.

4. Sir

Sigurno voliš sir, zar ne? Razlog tome nije jedino njegov sjajan okus. Sir sadrži kazomorfin koji je odgovoran za to da ga želimo još. Osim toga, sir sadrži puno masnoće, što baš nije dobro za naše tijelo.

Što jesti umjesto toga: smanji konzumaciju sira ili pokušaj jesti veganski sir.

5. Čips

Samo jedna šačica čipsa? Aha, sanjaj! Osim što čips nije zdrav za tijelo, rijetko ga pojedemo samo malo. Razlog: ima puno soli i masnoća pa „razveseli“ naše tijelo i pobrine se da ono traži još i još.

Što jesti umjesto toga: jedi čips od voća (jabuke, jabuke s cimetom) ili ga sama jednostavno spravi. I ovdje se suzdržavaj kod korištenja nezdravih sastojaka (poput ulja i soli).

6. Sladoled

Nažalost, i sladoled nas čini ovisnicama i tjera nas na repete. Premda nas jedna kuglica sladoleda treba osvježiti, šećer i masnoća koju sadrži tjera nas na još.

Što jesti umjesto toga: jedi zamrznuti jogurt. Ima manje kalorija, a jednako je osvježavajući.

7. Pomfrit

Naravno da se uz pizzu i čips na ovoj neslavnoj listi nalazi i pomfrit. Zbog škroba, a prvenstveno masnoće koje sadrže, krumpirići nas čine ovisnicama.

Što jesti umjesto toga: zdrava alternativa pomfritu i čipsu jest čips od nekog povrća, mrkvice, na primjer, ili raštike. Premda zvuči neobično, ukusan je. Jednostavno pošpricaj listove raštike kokosovim uljem, začini paprom, ružmarinom i češnjakom u prahu te hrskavo ispeci i pećnici.

8. Kukuruzne pahuljice

Kad se ujutro žuriš, pojedeš na brzinu kukuruzne pahuljice? Nažalost, one baš ništa dobroga ne čine tvom tijelu. Uglavnom sadrže puno šećera i brašna te – osim ovisnosti – donose tek malo energije za dan koji slijedi. Dakle, vrlo ćeš brzo biti jako gladna te ćeš cijeli dan imati želju za šećerom.

Što jesti umjesto toga: ako si ujutro u žurbi, pojedi zobenu kašu i dodaj voće i orašaste plodove koji su ti pri ruci.

9. Kofein

Jutro bez kave? Za mnoge od nas je to nemoguća misija! Međutim, jasno je da kofein, slično kao i nikotin, izaziva ovisnost. Što više kofeina piješ u obliku kave ili zelenog čaja, to je jača želja za repete. Ovdje količina igra važnu ulogu. Pokušaj se odreći koje kave kako bi svom tijelu učinila dobro djelo.

Što piti umjesto toga: popodne nemoj popiti kavu, nego pokušaj popiti napitak od vode, limuna i đumbira, piše Miss7.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...