U prvih osam mjeseci u Zadar pristala 83 kruzera

Kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu u prvih osam mjeseci ove godine bilo je 451, što je 20 ili gotovo 5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a na tim je brodovima bilo gotovo 686 tisuća putnika ili 12,5 posto više, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Svi kruzeri koji su u osam mjeseci ove godine doplovili u hrvatski Jadran tu su bili ukupno 927 dana ili 4 posto manje dana nego lani.

Oko 56 posto od ukupnog broja kružnih brodskih putovanja ostvareno je u moru Dubrovačko-neretvanske županije, dok je 24 posto bilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u ostale četiri jadranske županije preostalih 20 posto tih putovanja.

Brodovi su se slično rasporedili i po hrvatskim morskim lukama, pa je najviše posjeta kruzera imao Dubrovnik, 346, potom Split 166, te Zadar 83, a ukupno su pristizali u 13 morskih luka od Istre do Dubrovnika.

Najviše kružnih putovanja ostvarili su brodovi pod zastavom Bahama, 113, Malte 103, te Paname 79, a ukupno su brodovi dolazili pod zastavama 11 zemalja.

Kružnih putovanja stranih brodova u hrvatskom teritorijalnom moru bilo je više i u ovogodišnjem kolovozu nego u lanjskom, odnosno 107 ili 11,5 posto više, a na tim je brodovima u Hrvatsku stiglo ukupno 17 posto više putnika ili 167 tisuća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...